Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skola för storfinansen

Annons

Att den svenska skolan har blivit big business för riskkapitalister, kunde SVT:s ”Uppdrag Granskning” visa i onsdags. De privata skolkedjorna gör vinster på över en kvarts miljard per år – pengar som våra föräldrar har betalat i skatt för att ge oss en bra utbildning. Det största skolföretaget, Academedia, gjorde en vinst på 140 miljoner kronor 2009. Nyligen såldes företaget till två riskkapitalfonder, vars enda syfte med skolorna är att sälja dem vidare med vinst om några år.

Samtidigt, bland annat på grund av de privatägda skolornas tillväxt, segregeras den svenska skolan mer och mer. Kunskapsnivåerna sjunker när skolorna konkurrerar om eleverna genom att erbjuda sockrade betyg eller en gratis dator.

Vi vill ha världens bästa skola. I världens bästa skola finns bättre skollokaler, bättre skolmat och fler och bättre utbildade lärare med högre löner. Då har vi inte råd med privatskolornas vinstslöseri.

Julia Eddelid, Nisse Sandqvist, Ung Vänster Östersund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel