Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skogsmuseet i Ängersjö tar paus

I sommar kommer skogsmuseet i Ängersjö att ta paus och bara ha öppet två dagar.
– Vi har varken tid eller pengar att ha öppet hela sommaren och dessutom behövs det göras en hel del underhåll, säger Tomas Eliasson, ordförande i byalaget som driver museet.

Det är storstädning på skogsmuseet i Ångersjö. Bybor, fritidsboende och andra samlas för att städa upp skogsgläntan där ett femtontal byggnader finns utspridda över två hektar, vid den lilla kvarn- och slipdammen.

– Det var här det började, berättar Tomas Eliasson och visar in i den vattendrivna slipen, som förr om åren samlade byn på speciella slipdagar, då knivar, liar och annat som behövde vassa eggar togs ner till slipen för bearbetning.

Byalaget ville restaurera slipen, sedan kom någon på att det skulle byggas en skogskoja, därefter ramlade det på. Nu, runt 30 år senare, finns ett helt skogsmuseum med bland annat ekohus, smedja, kolarstuga, en gjuten modell av en kraftverksdamm och en lusugn på platsen någon kilometer innan själva byn. Allt uppbyggt i huvudsak av ideella krafter.

– Som mest var det runt 5000 besökare per sommar, de senaste åren har vi väl haft runt 1500, säger Tomas Eliasson.

Skogsmuseet drivs fortfarande av Ängersjö byalag. Skogsbolagen har gått in med en hel del medel genom åren, bland annat i timmerstugan skogens hus, där det finns en utställning om skogsbruk och dess betydelse för Sverige. Men det var länge sedan något skogsbolag hörde av sig och ville uppdatera information, lägga dit nya broschyrer eller hjälpa till med underhållet.

– De har väl glömt bort oss kanske? tror Tomas.

Genom åren har byalaget haft hjälp av människor i olika arbetsmarknadsåtgärder för att driva och underhålla museet, men möjligheterna till sådana stöd har begränsats. Förra sommaren fanns en nystartsjobbare på plats, men det blir en rätt stor kostnad för byalaget. De senaste åren har museet gått med förlust. Och i en by där befolkningen minskat kraftigt, minskar också antalet människor som har tid och kraft att engagera sig ideellt. Därför blir det nu en paus i sommar.

– Det finns ju stora renoveringsbehov här också och i sommar har vi tänkt att vi ska försöka fixa till informationen så att den blir bättre. Många skyltar har blåst ner. Det är ju inte så kul att ha öppet när det inte ser snyggt ut. Och flera av landgångarna behöver bytas ut. Det kunde man ju tycka att något skogsbolag kunde hjälpa till med, säger Tomas Eliasson.

Vad tror du om framtiden?

– Det här kommer att finnas kvar, det ska vi se till. Men man kunde önska ett större engagemang från kommunen och även från skogsbolagen, som ändå bidragit med material och en del medel genom åren. De har sagt att det är viktigt att skogsmuseet blir kvar men sedan har vi inte hört så mycket från dem, säger han.