Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skogsbolaget SCA använder helikopter vid älgjakten

Gunnar Jönsson i Moan vid Medstugan har länge funderat på hur SCA använder sin hyrda helikopter under älgjakten.

– Här står jag ofta och ser helikoptern flyga fram och tillbaka över jaktmarkerna, säger han.

Annons

I går framgick det i press och i tv att polisen inlett förundersökning om ett grovt jaktbrott i Härjedalen. Detta sedan ögonvittnen sett att en helikopter har använts i älgjakten. Bland annat ska helikoptern ha nyttjas för att ta reda på var älgarna befinner sig.

Även skogsbolaget SCA använder sig av helikopter under sin jakt på Hushållningssällkapets marker vid Medstugan. Marker som SCA arrenderar för sin representationsjakt.

– Jag misstänker inte SCA för jaktbrott men man kan rent etiskt fundera på om det är rätt att ha en helikopter till sitt förfogande vid jakten, säger Gunnar Jönsson. Jag har visserligen inte flugit helikopter själv, men jag misstänker att det är mycket lätt att hitta igen älgarna från luften. Dessutom är det väldigt störande för oss som jagar i grannlaget att ha en surrande helikopter ovanför oss när man vill ha lugn och ro vid jakten.

Joakim Söderberg är jaktledare vid SCA:s jakt vid Medstugan. Han säger att det inte finns en chans att helikoptern skulle användas på ett otillåtet vis.

– Jag skulle aldrig äventyra företagets namn och rykte. Vi använder endast helikoptern till att transportera ut jägarna till en punkt i skogen där vi samlas. Det brukar vara cirka 15 jägare och hundförare, så det blir ett antal turer fram och tillbaka. Anledningen till att vi använder helikopter är terrängkörningslagen som inte tillåter att folk transporteras ut på fjället och skogen med terrängfordon.

• Att gå som man gjorde tidigare är inte aktuellt?

– Många av de som kommer hit och jagar är här en kort tid. Skulle de gå en mil eller mer blev det inte tid över för någon jakt.

• Är det inte frestande att ta en tur med helikoptern för att se var älgarna finns?

– Vi tummar som sagt inte på reglerna. Dessutom så skulle vi skrämma iväg älgarna om vi flög över dem.

Joakim Söderberg betonar också att SCA bara flyger över sina egna arrenderade marker.

Det är oftast piloten Ulf Grinde på Jämtlandsflyg som flyger ut jägarna till sina pass vid Medstugan. Han säger att det finns givna regler att följa.

– Jägarna får inte ta ombord vapnen, utan de läggs i en korg på utsidan av helikoptern. Dessutom så hämtar jag köttet när någon älg har skjutits. Allt går mycket strikt och regelmässigt till, säger Grinde.