Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skogsbilvägar behöver anpassas till varmare klimat

Klimatförändringarna medför ett varmare och blötare klimat. Det i sin tur ställer högre krav på skogsbilvägarna i länet.

Anders Rydberg från Skogsstyrelsen håller under några veckor kurser i länet hur man som skogsägare ska tackla många av de svårigheterna som uppstår i skogsbruket på grund av klimatförändringarna. Han berättar bland annat hur mer nederbörd och tjälfria vintrar påverkar arbetet i skogen. Kortare tjälperioder ställer högre krav på att man bygger upp vägarna ordentligt och har en bättre dränering.

– När man bygger en skogsbilväg i dag måste man ha ett klimattänk och tänka minst hundra år framåt, säger han.

Kurserna genomförs inom det EU-finansierade landsbygdsprojektet "Skogsbruk i ett förändrat klimat" och tar även upp att det i framtiden behövs byggas stabilare och större broar.

– Och till följd av varmare och blötare vintrar ökar risken för markskador i samband med körning i skogen. Det finns en stor risk för slam i bäckar som rinner ut i åar och sjöar. Lekbottnarna för fiskarna förstörs och insekterna får sin närmiljö fördärvad.

Ändrade väderförhållanden innebär också längre körväg för att undvika blöta områden i skogen och byte till lättare maskiner. Lättare skogsmaskiner som måste kunna passera tillfälliga broar vid en skogsavverkning.

– Ett varmare klimat gör också att växtsäsongen visserligen förlängs men samtidigt kommer skadeinsekter och skadesvampar att öka.

Klimatförändringarna ger ökade kostnader för skogsägarna. Vad får du för reaktioner på det?

– Om man höjer standarden på skogsbilvägarna kan man få extra premier när man säljer virket. Premierna kan täcka kostnaderna för fördyrningen. Skogsbolagen får ett jämnare flöde i produktionen över hela året och skogsägarna kan få extra premier.