Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Skogsägarna har köpt skog av en anledning"

Skogsägarna avsätter redan mer skog än vad som krävs, men för att avsätta ännu mer behövs också mer kompensation. Det menar Henrik Mårtensson, skogschef på Person invest.

Henrik Mårtensson håller med om att både stat och skogsbolag är ansvariga för att nå miljömålen och bevara värdefull naturskog.

– Vi avsätter frivilligt cirka sju procent av vårt skogsinnehav. Men något som är värt att tänka på är att de som köpt skog har ju köpt det av en anledning, för att få en ekonomisk utvinning. Om det ska vara av intresse att avsätta mer skog frivilligt behövs också mer kompensation av staten och de pengarna finns inte, där är själva klämfrågan, säger Henrik Mårtensson.

Henrik Mårtensson understryker också att utöver den frivilliga avsättningen gör de också andra insatser, bland annat bildar de naturreservat.

– Det pågår även ständigt dialog och samarbete med skogsstyrelsen och länsstyrelsen. Det pratas om en lagstiftning så att skogsstyrelsen ska kunna peka med hela handen men i alla fall vi som skogsägare tycker att vi redan har ett bra samarbete.

Även hos Norrskog, som är en ekonomisk förening, avsätts det ofta mer än fem procent skogsmark.

– Vi rekommenderar alla våra medlemmar att avsätta fem procent och många familjeskogsbrukare gör mer än så. Till det som sparas frivilligt räknas dels det som sparas vid avverkningar, till exempel kantzoner och trädgrupper, dels de skogar som löses in av staten i olika skydd, till exempel biotopskydd och naturreservat, säger Gunnar Heibring, ordförande i Norrskog.