Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogens konung

/
  • Ett möte med skogens konung en kall vinterdag är en stor upplevelse, speciellt när man råkar se att den har någon på ryggen. Den här älgen måste vara Jämtlands största, som vi såg på vår skidtur i Torvalla.Foto: Seved Johansson

Annons

Jämtlands landskapsdjur älgen är en pampig varelse. Boghöjden kan bli 150-170 cm på en älgko och 180-210 cm på en tjur. Det kanske inte är så konstigt att man får respekt för skogens konung när man ser den i skogen. Älgen har ingen naturlig fiende, men så väger den också mellan 600 till 700 kilo. Många har väl någon gång blivit skrämd av en älg under bär eller svampplockning.

Älgens huvudsakliga föda är på sommaren blad, skott och mindre kvistar av till exempel asp och sälg. På hösten äter den blåbärsris och havre från odlade fält.

Jakten på älgar förekom i dag mest för nöjes skull för att hålla nere stammen. För stor älgstam skulle leda till stora skador på skogen och vara en stor fara för bilisterna.

Varningsskyltar för älg efter våra vägar har blivit en eftertraktad souvenir och i dag är det populärt att ha älgfarmar, där turisterna kan bekanta sig med skogens konung.

Mer läsning

Annons