Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skog i länet ska brinna som aldrig förr

Drygt 30 platser finns med på en lista över skogar som bör omfattas av kontrollerad naturvårdsbränning de kommande åren.

Hela landet står inför den mest omfattande naturvårdsbränningen någonsin när skog i 14 län ska sättas i brand för att gynna biologisk mångfald.

Stora förhoppningar finns om att hotade arter ska få nytt liv igen. Det till hälften EU-finansierade projektet omfattar 100 miljoner kronor fram till år 2020.

De områden som kommer i fråga här är utspridda över länet och består uteslutande av naturreservat med brandpräglade tallskogar. Åtgärden föregås av omfattande planering.

Många arter är beroende av att skogen brinner och på grund av avsaknaden av skogsbränder är flera arter är sällsynta och hotade.

Efter en bränning uppstår ljus och luftig skog, med brandfält och död ved. Det gynnar vissa växter samt svampar. Somliga insekter trivs också i miljöer som återskapas.

I en strategi som länsstyrelsen i Jämtland tagit fram framgår att det finns en lista med drygt 30 platser där skog bör brännas. Av dessa bedömer man att cirka hälften inte kan brännas och det behövs mer utredningen i flera fall. Målet är att bränna i vart fall tre områden per år, framför allt på arealer mellan 3-20 hektar.

Det slås också fast att skogsbrand har format nästan all skog i Jämtlands län i större eller mindre omfattning, tills för cirka hundra år sedan då vi i stället började släcka bränderna.