Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SKL:s orosmoln berör oss alla

Annons

Två stora orosmoln skymmer höstsolen på Sveriges kommuner och landstings (SKL) himmel. Det framgår i den ekonomirapport som organisationen släppte i mitten av oktober.

Den demografiska kalkylen pekar på en kraftig ökning av unga och äldre, men alldeles för få i arbetsför ålder. De som ska bära välfärden ekonomiskt på sin rygg, och förhoppningsvis inte själva gå sönder längst med vägen till pension.

Den utvecklingen leder i sin tur till ett gap mellan intäkter och kostnader, ett gap som ständigt ökar. Situationen med hyrpersonal från bemanningsföretag inom den offentliga vården gör knappast saken bättre. Bara förra året köpte landstingen och regionerna vård för 4,6 miljarder kronor. Det är en ökning med 2 miljarder på bara fem år.

År 2021 bedömer SKL att gapet kommer att uppgå till 59 miljarder kronor. För att inte hamna där måste förändringar ske redan i dag, menar Lena Micko, ordförande för SKL.

Digitalisering inom vården och smarta lösningar, som det virtuella hälsorummet i Stugun där patienter kan ta prover och koppla upp sig digitalt för möte med läkare, är nödvändigt för att klara framtidens vård.

Skattehöjningar i en del regioner och landsting kan inte heller uteslutas. Men Lena Micko menar att det som framför allt krävs är färre riktade statsbidrag och mer generella statsbidrag som tar hänsyn till olika förutsättningar i olika delar av landet.

I budgetpropositionen för 2018 föreslås ett trettiotal riktade insatser för kommuner, landsting och regioner på närmare 9 miljarder kronor, varav 15 stycken är helt nya satsningar.

Pengarna är naturligtvis högst välkomna i den lokala kassan, menar SKL, men bidragens utformning är ofta problematisk och kan till och med motverka nödvändiga effektiviseringar eller förändringar som planeras lokalt.

SKL:s rapport är en viktig röst från kommunernas, landstingens och regionernas vardag. Och en viktig påminnelse i de ordkrig som kan uppstå när partier eller partiblock tävlar om vem som kan ge mest till vem.