Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skjutna imamen har vaknat

Den uzbekiska imamen Obid Nazarov har vaknat.
För två och ett halvt år sedan sköts han i en trappuppgång i Strömsund.
Men trots fortsatta dödshot lever familjen utan skydd.

Nyheten om den vakna imamen rullades upp vid lunchtid på tisdagen. Obid Nazarov som i februari 2012 sköts i trappuppgången till sin lägenhet i Strömsund av en okänd gärningsman hade vaknat.

– Det är inte så att han är helt återställd. Det går framåt och blir bättre och bättre dag för dag. Men han är inte beredd att kommunicera än det är inte tillräckligt bra för att han ska kunna det, säger sonen David Nazarov.

David berättar att Obid tillstånd blir sakta bättre och bättre. Men av allt att döma kommer han vara beroende av mycket vård framöver.

– Vi har hela tiden befunnit oss mellan hopp och förtvivlan. Och vi hade stora förhoppningar gentemot läkarna, de trodde inte att det skulle gå så bra. Men det finns tunga faktorer som tyder på att det kommer gå bra enligt oss, säger David.

Vem eller vilka som utförde attentatet mot Obid är okänt. Men många bedömare tror att det var den uzbekiska regeringen. Länstidningen har tidigare berättat att Obid var en orädd kritiker till Uzbekistans diktator Islam Karimovs regering. Familjen flydde till Sverige men dödshoten följde med, Obid sköts och även efter attentatet har dödhoten mot familjen fortsatt.

– De hotbilder vi får och de uppgifterna vi får om dem är att de kommer från uzbekiska säkerhetstjänsten och att hela familjen är under hot, dödshot. Därför är det oerhört farligt, vi bör gömma oss hela tiden och gömma oss från samhället och bryta kontakter med vänner och släktingar, säger David.

Familjen står inte under någon bevakning från polisen eller säkerhetstjänsten i dag. I stället lever familjen gömda och David är försiktig när han uttalar sig, inget får sägas som kan avslöja något om var de befinner sig.

– Efter långa diskussioner har vi fått uppfattningen att man inte tycker att det finns tillräckligt med underlag för att vi ska kunna få skydd, oavsett om de är dödshot från uzbekiska säkerhetstjänsten, säger David.

Han kallar det liv de lever för onormalt och oerhört tufft. Men oavsett så tänker de fortsätta berätta för journalister hur de har det.

– Jag kan inte på grund av säkerheten berätta allt, men även om jag skulle göra det så skulle det inte låta normalt i dina öron. Men oavsett vi måste fortsätta säga sanningen. Det skulle bli så skamligt för det svenska samhället om de fick veta hur det är. Vi trodde aldrig att det kulle gå så dåligt ur säkerhetssynpunkt, att ett land, som för omvärlden, är en sådan välkänd stat låter sina medborgare hamna i en sådan här situation, säger David Nazarov.

Läs mer:

"Imamen kan fortfarande inte tala"

Paret frias från attentatet på imamen i Strömsund

Säpo om mordförsöket mot imamen

Forsatt kritiskt för skjuten imam

Par åtalas för attack mot imam

Man häktad för mordförsök på imam

Misstänkt huvudman gripen för skott mot imamen

För ett år sedan hittade David sin far skjuten

Skottskadad kämpar för livet