Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skjuten imam vaken efter koma

Den uzbekiska regimkritikern som 2012 föll i koma efter ett mordförsök i Jämtland har vaknat. Samtidigt anklagar den gömda familjen polisen för bristande skydd och en avstannad utredning.

– Hälsotillståndet förbättras dag för dag för min pappa, men det går väldigt långsamt och han kommer att vara väldigt beroende av vård framöver också, säger David Nazarov, son till den skjutne uzbekiske religiöse ledaren Obid Nazarov.

Regimkritikern Obid Nazarov sköts i huvudet i jämtländska Strömsund i februari 2012. Utrikesminister Carl Bildt kallade det på sin blogg "häpnadsväckande" att "en person som beviljats flyktingstatus av FN inte får ett tillräckligt gott skydd i det land som åtagit sig att erbjuda detta skydd".

Läkare överraskade

Enligt sonen lever Obid Nazarov, som ännu inte kunnat höras av polis, fortfarande under dödshot och familjen ska ha tvingats att bryta kontakten med släkt och vänner. David Nazarov är skarpt kritisk mot att familjen, enligt honom, står utan polisskydd och att inget händer i utredningen.

– Vi får hela tiden uppgifter om att de som genomförde attentatet inte är nöjda. Vi känner inte längre att vi har en fristad i Sverige. Det är som när vi bodde i Uzbekistan.

Den uzbekiska säkerhetstjänsten hotade enligt David Nazarov senast för några månader sedan familjen, via anhöriga i hemlandet, sedan han medverkat i en al-Jazira-dokumentär.

Skytten häktad

Sirpa Franzén, presschef vid Säpo, säger att man aldrig uttalar sig om hotbilden mot enskilda individer eller grupper, eller om det eventuella skydd som den lokala polismyndigheten står för.

– Då skulle vi avslöja hur vi arbetar eller vad vi fokuserar på vilket skulle kunna utsätta enskilda personer eller grupper för risk, säger hon.

När det gäller kritiken mot tidigare bristande skydd säger hon att det, enligt Säpos bedömning, inte fanns några konkreta hot som antydde vad som höll på att hända Obid Nazarov.

Sedan i maj 2012 är mannen som misstänks för att ha skjutit Nazarov häktad i sin frånvaro för mordförsök. På hösten kom uppgifter om att han gripits i Ryssland, men de svenska utredarna fick aldrig bekräftat att så var fallet. TT har sökt men inte nått åklagaren. Tingsrättens senaste dokument i ärendet är protokollet från häktningsförhandlingen.

Läs mer:

"Imamen kan fortfarande inte tala"

Paret frias från attentatet på imamen i Strömsund

Säpo om mordförsöket mot imamen

Forsatt kritiskt för skjuten imam

Par åtalas för attack mot imam

Man häktad för mordförsök på imam

Misstänkt huvudman gripen för skott mot imamen

För ett år sedan hittade David sin far skjuten

Skottskadad kämpar för livet