Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Skjut mer om ni vill nå världseliten"

Receptet för att svenska 18–22-åringar ska slå sig in i skidskyttets världselit är enligt förbundets generalsekreterare enkel: "Skjut mer".
Två världsstjärnor berättar även om sina funderingar för bättre rekrytering.

Ingemar Arwidson är självkritisk när det gäller förbundets kravspecificering på landets skidgymnasier.

– Våra 16–19-åringar måste vara bättre förberedda inför sina seniorkarriärer. De ska nå längre tidigare. Där borde vi ha varit tuffare för flera år sedan, konstaterar Ingemar Arwidson apropå det glapp som nu uppstår på A-landslagsnivå.

Han sticker ut hakan och hävdar att en anledning till att svenska talanger sällan når elitnivå hänger på inställningen.

– Det skjuts på tok för lite. Nästan ingen 19–22-åring utanför A-lagstruppen tillbringar tillräcklig tid på skjutvallen. Här krävs 20 000-25 000 skott per år i flera säsonger för att bli riktigt vass, menar han.

Om läget på A-lagsfronten är frustrerande, minns generalsekreteraren 2002 som värre när Magdalena Forsberg slutade.

– Olyckskorparna kraxade om att skidskyttet gick mot sotdöden. Jag hör något liknande nu, men känner trygghet i att basen ute i landet breddats. Vi har ett 70-tal klubbar som bedriver skidskytteverksamhet. För tre år sen var siffran 35. Och på gymnasienivå fanns tidigare tre utbildningsplatser. I dag är det sex gymnasieskolor som tar in skidskytteelever.

Den stora stjärnan Björn Ferry ser ingen dramatik i glappet i landslagens successionsordning.

– Det var likadant när jag började. Nya stjärnor kommer, men vi måste ha tålamod.

Ferry ser framför sig att en duktig skidåkerska som Britta Johansson Norgren kan bli en fixstjärna från en dag till en annan, nu när hon prövar köra SM.

– Vad vet vi? Det är så det gått till med både Magdalena Forsberg, Anna-Karin Zidek och jag själv. Men en sak är jag med min erfarenhet klar över: Den som vill bli riktigt bra måste i princip vara landslagsåkare på skidor. Så hårt uppskruvat är tempot numer, säger Björn Ferry.

Helena Ekholm, i dag ledamot i skidskytteförbundets styrelse, gör analysen att landslaget på damsidan varit lite av en enmansshow i alla år.

– Vi hade Magdalena, sen Anna-Karin och så kom jag själv. Nu behövs nytt blod och vi måste ta bättre hand om de aktiva som lämnar skidskyttegymnasierna. När vi går på gymnasiet finns allt serverat. Det är dukat bord. Sen händer saker som gör att den aktive tvingas ta hand om allt själv.

– Jag säger inte att det är fel, men förbundet måste bli bättre på att stötta även de som hamnar utanför landslagen. Vi har inte råd att mista någon, för det är inte säkert att den största talangen är den som är bäst som 19–20-åring, säger Helena Ekholm.

Hon tycker också att fler yngre måste spetsa sin träning.

– De kanske tränar nog antal timmar, men kvalitén måste bli bättre. Det fordras så enormt mycket för att nå ända fram, säger hon.

I morgon: SM–weekend med spektakulär comeback