Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skivrecensioner

Kategori: Pop

MILEY CYRUS

"Can't be tamed"

(Universal)

Betyg: 3

På nätet: www.mileycyrus.com

Miley Cyrus är grym. Jag vill bara börja med att säga det. Man kan inte avfärda henne som en barnstjärna i mängden, hon är så mycket mer än Hannah Montana. Hon är en talangfull sångerska och en ännu mer talangfull scenartist. Vid 17 års ålder vet hon mer om scennärvaro än vad många andra stjärnor lyckas lära sig på en hel karriär.

Med allt detta sagt måste jag ändå medge att den här skivan inte gör några jätteavtryck. Miley vill väldigt gärna visa att hon har vuxit upp och att hon kan vara lite mer vågad. Inget fel i det, men det märks inte. Jag hade hoppats att hon faktiskt skulle låta lite svårtämjd, men i stället radar hon upp ett gäng hyfsat hittiga men ganska ointressanta spår som inte skiljer sig nämnvärt från det hon gjort som Disneyprinsessa.

Nästa gång hoppas jag på mindre autotune, mindre programmering och mer äkta vara - och definitivt mer countrykänsla. Hon kan ju om hon vill.

Therese Nyberg/TT Spektra

therese.nyberg@ttspektra.se

Stockholm (TT Spektra)Kategori: Rap

EMINEM

"Recovery"

(Interscope/Universal)

Betyg: 3

På nätet: www.eminem.com

När Eminem förra året gjorde "comeback" hade han varit tyst i fem år. Nu kan ingenting få Detroits största rapstjärna att hälla käften. Ett år efter "Relapse" kommer "Recovery" och med sin nya skiva markerar Eminem att han på är tillbaka från de drog- och alkoholproblem som bland annat tvingade honom att ställa in sin Europaturné 2005.

Bra. För honom. Mindre bra är att han tvingar resten av oss att lyssna till ljudet av en aldrig sinande självömkan.

Det kanske är väl mycket att begära en "Lose yourself" på varje platta och till de höjderna når aldrig Eminem med "Recovery". Därmed inte sagt att skivan inte har sina höjdpunkter. "WTP" är en riktig floorfiller som lär frammana ett eller annat skratt med sin råa beskrivning av hur det går till när Amerikas vita underklass festar loss i sina husvagnshem. I "Won't back down" tar han hjälp av Pink och åstadkommer ett riktigt tungt sväng.

Gästerna på "Recovery" är många, men de tjänar i stort sett bara ett syfte - att påminna lyssnaren om hur grym Eminem är när han får till sitt flow.

Kan vi få mindre snyfthistorier, färre formexperiment och mer tyngd nästa gång, tack.

Carl Cato/TT Spektra

carl.cato@ttspektra.seKategori: Hårdrock

OZZY OSBOURNE

"Scream"

(Sony Music/Epic)

Betyg: 3

På nätet: www.ozzy.com

Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att inte sätta in Ozzy Osbourne i massor av sammanhang som inte har någonting med hans musik att göra. Säkert har det funnits stora summor att tjäna på att ragla runt och mumla i tv. Men det har också gjort honom till en flummig clowngubbe snarare än den musikaliska ikon han hade kunnat vara.

Tyvärr blir det svårt att förhålla sig till musiken, som är hans egentliga bedrift, utan att få en bitter smak av kommersialism. Men. Om man nu är villig att bortse från allt tramsande i tv och inte fastna i allt för många jämförelser med den unge Ozzy går det faktiskt bitvis att bli riktigt positivt överraskad av hans senaste skiva "Scream".

Framförallt i texterna finns det en viss ödmjukhet inför åldrandet som imponerar. I låten "Life won't wait", som i mina ögon är skivans bästa spår, sjunger han till exempel: "Time will kill all the pain/fate will cure the decay". Den avslutande "I love you all" är en ödmjuk hyllning till alla som lyssnat under åren som gått. Problemet med "Scream" är inte ambitionen. Snarare är det den överdådiga ljudbilden och den tillrättalagda produktionen som drar ned betyget.

Niklas Kjellberg/ TT Spektra

niklas.kjellberg@ttspektra.se