Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skiten kan dumpas i hamnen

Vid årsskiftet blir det förbjudet att tömma sina båttoaletter direkt i vattnet. I Östersunds hamn finns redan en tömningsstation.
– Vi har sett det som ett ansvar sedan tidigare, säger Jari Hiltula, miljöchef i Östersunds kommun.

Annons

Den nya lagen, som gör det förbjudet för småbåtsägare att tömma sina toaletter direkt i vattnet, har skapat en del debatt. Mikael Améus, ordförande i Östersund/Frösö båt- och hamnförening, ser ingen anledning att kommentera lagen.

– Det finns mycket åsikter och jag tänker inte ta fram någon ny åsikt, säger han.

När lagen införs är det upp till hamnföreningarna att tillhandahålla tömningsstationer. Om det inte finns stationer riskerar föreningarna böter. I Östersunds hamn finns en station sedan några år.

– Det är förberett i god tid helt enkelt. Alla får använda den. Men jag tror, utan att veta, att vi har den enda stationen i Storsjön. Är du borta i Hallen och har muggen full är det jobbigt att åka till Östersund för att tömma den. Det är kanske inte så miljövänligt heller att kosta på bränsle den biten, säger Mikael Améus.

Han pekar på att den nya lagen kan komma att bli väldigt dyr för båtägare eftersom många kommer behöva bygga om sina båtar för att toaletterna ska gå att tömma.

– Du kan klara dig med några tusenlappar, men det kan kosta 15 000 kronor också. Det beror på hur tankarna är inbyggda – det är fruktansvärda pengar.

Vem som ska se till att den nya lagen efterförljs är också oklart.

– Jag blev lite fundersam över tillsynsansvaret, men vi har sett det som ett ansvar sedan tidigare. Vi har ställt krav här så att hamnen i centrala Östersund har en station redan i dag, säger Jari Hiltula.

Än så länge verkar det som att båtägarna också använder den stationen.

– Det vore väldigt synd om den inte används, speciellt nu när det är lite båtliv i Storsjön. Vi hade nog hört av folk om de tyckte att det inte fungerade, säger Jari Hiltula.