Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skistar riskerar åtal efter haveriet i Tusenmetersliften

Skistar kan ha åtal att vänta efter haveriet i Tusenmetersliften i Åre förra vintern. Enligt Arbetsmiljöverket var det bolagets bristande underhåll som orsakade att tunga liftdelar rasade i backen och utsatte arbetstagare och besökare för livsfara.

Efter att ha utrett olyckan har Arbetsmiljöverket skickat in en begäran om åtalsprövning till polisen. Verkets kritik mot Skistar är omfattande och handlar i första hand om uteblivet och bristfälligt underhåll. Bland annat konstateras att en broms till en spännvinsch inte hade kontrollerats på 13 år.

Det var den 21 februari, mitt under sportloven 2011, som olyckan inträffade. Trots att liften var igång pågick underhållsarbete, en vajer skulle spännas för hand. Plötsligt hördes ett brak och det tunga vändhjulet vid dalstationen lossnade och for i backen tillsammans med ett flertal liftstolar.

Eftersom vädret var dåligt var det glest med besökare, vilket bidrog till att ingen skadades. Men verket ifrågasätter det lämpliga i att göra underhållsjobb när liften är i gång och konstaterar att ”en arbetstagare samt besökare på skidanläggningen utsattes för livsfara då ett stort och tungt vändhjul föll ned bredvid dem”.

Arbetsmiljöverket anser att Skistar har brustit i sina skyldigheter enligt arbetsmiljölagen genom att inte underhålla och kontrollera liften tillräckligt. Detta var speciellt viktigt på grund av liftens väderutsatta läge med sträng kyla som kunde påverka maskineriet negativt.

Verket finner det anmärkningsvärt att bromsen till spännvinschen varken underhållits eller smörjts sedan 1999, trots att den fyllde en viktig funktion för att liften inte skulle haverera.

Hade bromsen underhållits och smörjts regelbundet så hade, enligt Arbetsmiljöverkets uppfattning, inget haveri inträffat.

En annan stor brist var att spännvajern var lindad åt fel håll på trumman, vilket gjorde att haveriförloppet blev snabbare. Det felet hade upptäckts om man hade tittat, konstaterar verket, som dock finner det oklart om det bidrog till olyckan. Men om vajern lindats rätt skulle de som befann sig i närheten haft lite längre tid att sätta sig i säkerhet.

Arbetsmiljöverket vill nu att en åtalsprövning sker i ärendet.