Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skistar om liftolyckan: Klev på för sent

Den 50-åriga kvinna som skadades svårt i en liftolycka på nyårsdagen vårdas fortfarande på sjukhus. Enligt uppgifter kom hon på liften för sent och föll sedan handlöst mot marken.

Annons

Olyckan inträffade på nyårsdagens eftermiddag i VM-gondolen på Åreskutan. Kvinnan skulle kliva på liften vid dalstationen på Olympiaplatån. Av någon anledning kom hon inte på liften ordentligt utan verkar ha fastnat mellan dörrarna.

– Vi har haft möten med personal och polis, säger Anders Aspholm, som är drift- och säkerhetsansvarig hos Skistar. Kvinnan verkar ha klivit på liften i senaste laget och på något vis fastnat i dörrarna, säger Anders Aspholm.

Liftens konstruktion gör att den stannar automatiskt om något fastnat i dörrarna. Men liften har då en viss stoppsträcka och kvinnan föll då liften stannade. Den hade då hunnit ut en bit ut på liftlinjen och befann sig bortanför påstigningsplattformen. I fallet, som sammanlagt var cirka fyra meter, slog kvinnan i delar av byggnaden innan hon tog mark. Hon hamnade inne i lifthuset och togs om hand av Skistars personal.

– I våra loggar ser vi att liftens stoppades automatiskt samtidigt som vår personal manuellt slog in nödstoppet, säger Anders Aspholm. Säkerhetssystemen på liften har alltså fungerat som de ska.

Hon skadades svårt med bland annat frakturer i ansiktet och bukskador. Hon fördes efter olyckan med ambulanshelikopter till Östersunds sjukhus för vård. Polisen ska höra henne om olyckan när hennes hälsotillstånd tillåter.

Liftar av gondoltyp anses generellt vara säkra för passagerarna. På- och avstigning sker med skidor i handen och under relativt lugna förhållanden.

– Vi ska titta på vad som hänt och om vi brustit någonstans, säger Anders Aspholm. Det pågår även en polisutredning i ärendet. Vi vill ju inte att någonting sådant här ska hända så vi ska se om vi behöver vidta ytterligare åtgärder för att höja säkerheten, säger Anders Aspholm.