Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skillnad på demokrati?

Några händelser som får mig att fatta pennan igen efter lång tystnad: Sveriges utrikesminister Carl Bildt twittrar om Ariel Sharons död och höjer honom till skyarna med stora ord, bland annat att Sharon var en stor statsman och fredsmäklare. Denna man som till exempel av världssamfundet utpekats som personligt ansvarig för massakrerna på civila i två palestinska flyktingläger i Libanon på 1980-talet.

I radioprogrammet P1 Morgon dagen efter togs twittrandet upp och en moderat fanns på plats och återupprepade Bildts egen ursäkt efter kritiken, "det är god sed att man aldrig talar illa om de döda". När journalisten då påminde om twittrandet efter Hugo Chavez död i mars 2013, då Bildt inte på något som helst sätt följde denna goda sed så svarar den moderate politikern "ja men han var ju en diktator". Hans ord fick klinga ut i radion oemotsagda trots att Hugo Chavez var en folkvald president under hela sin ämbetstid, framröstad av en majoritet av folket i Venezuela!

De stora protesterna i Thailand mot den folkvalda regering som suttit sedan 2001, framröstad i val efter val av en majoritet av det thailändska folket. När nyval genomfördes valde demonstranterna/oppositionen inte bara att bojkotta valet utan de stoppade både högljutt och brutalt många väljare från att rösta.

De högljudda protesterna beror på missnöje med regeringens politik och den anklagas för korruption. "Korruptionen" består i att regeringen omfördelar skattemedel i form av reformer till fördel för den fattigare delen av befolkningen, till exempel fri sjukvård! Demonstranterna, folk ur Thailands medelklass, vill tvinga bort den folkvalda regeringen med odemokratiska metoder och ersätta den med ett handplockat råd. De förstår att den politik de vill ha inte gillas av folkflertalet och att de därför inte kan vinna ett demokratisk val!

Var finns nu alla högljudda demokratiförsvarare? Är det möjligen skillnad på demokrati och demokrati?

Heléne Draheim, syndikalist

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel