Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skidtränarna vårdas för allvarliga skador

De två schweiziska tränarna som skadades svårast i onsdagens trafikolycka i Björnänge vårdas nu i Umeå respektive Uppsala. Deras tillstånd betecknas som allvarligt.

I Åre återupptogs tävlingarna i dag.

Olyckan inträffade strax efter klockan sju på onsdagsmorgonen när de fyra skidtränarna från schweiziska alpina landslaget skulle åka från sitt hotell, Åre Continental Inn i Björnänge, till Åre där Europacuptävlingarna i slalom skulle börja samma morgon. De körde sin minibuss ner till E14 där en ryskregistrerad lastbil närmade sig österifrån. Enligt ögonvittnen körde de rakt ut på Europavägen utan att stanna. Det blev en våldsam smäll och tre tränare skadades, varav en allvarligt och en mycket allvarligt. Den fjärde klarade sig närmast oskadd, liksom lastbilsföraren.

De skadade, som är kända skidprofiler i sitt hemland, togs först till Östersunds sjukhus, varifrån den svårast skadade, Curdin Fasser, som satt fastklämd och måste skäras ut ur bussen, på eftermiddagen flyttades vidare till Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Enligt Svenska skidförbundet vårdas han där för en skallskada med mindre blödningar i hjärnan, blod i lungsäcken samt lårbensbrott.

Senare på kvällen flyttades den näst svårast skadade, förre toppåkaren och OS-medaljören Steve Blocher, till Uppsala där han opererades under natten. Han slungades ut ur bussen vid olyckan och räddningstjänsten fann honom liggande medvetslös i snön. Han ska ha fått bäckenfrakturer och fraktur i en halskota. Den tredje, Reto Nydegger, vårdas i Östersund för allvarliga, dock ej livshotande, skador. Enligt skidförbundet har han hjärnskakning.

Tävlingarna i Åre ställdes in helt på olycksdagen men i samråd med åkarna beslöt man att fortsätta tävlingarna på torsdagen, då man körde slalom enligt plan.