Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skidskyttetrupperna ska bantas: Hagström: "Kommer att skala ned dem"

Sveriges skidskyttelandslag ska bantas inför nästa säsong.
– Vi ska vi skala ned dem lite grann, säger Johan Hagström.

Wolfgang Pichler, Johan Hagström och Mattias Nilsson, sitter just nu och planerar inför nästa säsong. Kanske redan nästa vecka, efter SM i Sollefteå, kommer de nya landslagstrupperna att bli offentliga.

Det som redan nu är spikat är att den 25 åkare stora landslagstruppen (17 seniorer, 8 juniorer), kommer att minska.

– Vi har haft stora trupper i år. Det kommer innebära att det blir mer tränartid för varje aktiv, säger Hagström.

Arbetet med att bygga det nya landslaget är inte helt lätt. Det gäller att vända och vrida på varje sten, försöka kartlägga vilka framtidsutsikter som respektive åkare har.

Handlar det mycket om ålder, att se om vissa åkare kan utvecklas mer eller om de kommit till sin maxnivå?

– Det kan vara så, men det beror också på var vi ligger i tid. Det är skillnad om vi planerar innan ett OS eller hemma-VM. Inför ett OS tänker man annorlunda, men efteråt är det fyra år till nästa mästerskap och då kan man starta en ny satsning.

– Det är lätt att ta ut de bästa åkarna, men alltid svårt med de sista platserna. Där blir det mycket bollande.

Årets säsong har inte gett de resultat som landslagsledningen hade hoppats på. Den stora profilen, Fredrik Lindström, har misslyckats att ta nästa kliv.

– Fredrik har inte gjort det som han eller vi hade trott. Nu måste vi hjälpa honom och utvärdera vad det beror på. Någon förändring måste till, eftersom han har högre kapacitet än så här.

Hur summerar du säsongen?

– Som alltid, blandat. Tjejerna var jättebra på VM och i stafetterna var herrarna också väldigt bra. Det är i stafetterna vi har utmärkt oss och det är ofta första steget när man gör en ny satsning. Sedan kommer de individuella resultaten.

– Jesper (Nelin) har gjort ett par jättebra lopp, Torsten Stenersens sjundeplats i Rupholding var fantastiskt bra. Mona (Brorsson) var sexa på VM vilket är väldigt bra och ungdomarna på JVM (främst Hanna Öberg och Anna Magnusson) var ju bäst. Det var vårt bästa JVM någonsin.