Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skidskyttet laddar om med sikte mot Sydkorea

Svenskt skidskytte laddar om. De båda A-landslagen slås samman. Utvecklingslaget hamnar under Mittuniversitetet och för första gången skapas även ett renodlat juniorlandslag.

Målet är ett gångbart A-landslag kapabelt att slåss om OS-medaljer i Sydkorea om fyra år.

– Men längs vägen måste vi ha tålamod. De nya stjärnorna skapas inte över en natt, konstaterar Johan Hagström, som blir ny förbundskapten.

Han var tidigare renodlad bas för herrarna. Nu tar han hand om både damer och herrar, som bildar ett gemensamt lag.

– Vi får en bättre teamkänsla med ett sammanslaget dam- och herrlag. Det blir en återgång till det gamla. Dessutom ska det satsas lika mycket på herrarna som på damerna och då är det viktigt att samsas under samma hatt, säger förbundets generalsekreterare Ingemar Arwidson.

Fem damer och fem herrar får plats i det nya landslaget där Fredrik Lindström i nuläget är den ende givne aktive. De övriga namnges inom ett par veckor.

Så även vilka medarbetare Johan Hagström ska jobba tillsammans med på tränarfronten.

Varken Marko Laaksonen eller Jonas Johansson blir kvar. Här ska nya krafter in.

Under A-landslaget skrotas nuvarande utvecklingslag. I stället byggs en ny talanggrupp upp inom ramen för Mittuniversitetet med 10-12 studenter.

Ekonomiskt drivs den här gruppen både av universitetet och skidskytteförbundet. Så kallade "anslutare" som bor i Östersund, men som inte studerar vid MIUN, ska parallellt ges möjligheten att få tränare- och träningsuppläggshjälp från Mittuniversitetet. Även denna grupp kan bli 10-12 aktiva.

Vidare skapas ett nytt juniorlandslag. Här ska fem killar och fem tjejer från skidskyttegymnasierna ges ännu bredare träning via landslagsläger både vår, sommar och höst.

– Vi vill vässa landslagssatsningen och tror att den här nya organisationen är en väg dit, konstaterar förbundets ordförande Olle Dahlin.

När förbundet på lördagseftermiddagen presenterade sitt nya upplägg vid en pressträff i Östersund, fanns även nyblivna förbundsstyrelseledamoten Helena Ekholm på plats:

– Som de aktivas röst i förbundsstyrelsen känns det bra att få till den här förändringen. Jag upplevde själv både ett renodlat dam- och herrlandslag och en tid när vi tävlade separerade från varandra. Min erfarenhet är att ett gemensamt lag fungerade bäst. Vi fick en bättre lagkänsla, så den återgången känns riktig.

– Så även en juniorsatsning och att vi nu verkligen tittar framåt på lång sikt, konstaterar den förre världsstjärnan.

För Johan Hagström väntar nu ett par veckors vidare funderande hur han formerar sina A-landslag. Helt klart kommer dock kraftiga föryngringar ske.

– Det blir lite som att börja om från början, men det känns även positivt, menar han. Talanger finns. Nu gäller att slipa dem och få de yngre att växa med uppgiften.