Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skidskyttet får nyckelroll i längdvärldscup

Skidskyttets intränade funktionärsstab är avgörande för att Östersund ska klara av ett VC-arrangemang på längdskidor.

– Det är mycket viktigt att ta till vara den erfarenheten, säger Pierre Mignerey.

Mignerey, som är tävlingschef i FIS (Internationella skidförbundet) är tillsammans med två kolleger på inspektionsbesök i Östersund. Syftet är att studera VM-stadion och kartlägga förberedelserna inför VC-helgen i längd, 14–15 februari 2015.

Hur viktigt är ert besök?

– Mycket viktigt. Det är första gången på många år som Östersund ska arrangera världscup och vi behöver försäkra oss om att organisationen håller världscupnivå.

Mignerey säger sig vara "ganska säker" på att Östersund klarar sina åtaganden. Men då måste speciellt ett krav uppfyllas.

Skidskytteorganisationen måste backa upp VC-tävlingen.

– Det är mycket viktigt att man tar tillvara den erfarenhet som skidskyttet har. Att man arbetar tillsammans.

Patrik Jemteborn, från Östersunds VC-skidskytte, fanns med på rundvandringen. Han är glad åt längdtävlingarna.

– Jättebra! Det är det här vi har velat ha. Att vi breddar oss.

Jemteborn berättar att det redan är klart att det blir Östersunds reguljära skidskyttestab på cirka 200 personer som kommer att sköta organisationen runt längdtävlingarna.

Tisdagens rundtur runt VM-stadion leddes av projektledaren Mathias Fredriksson. Han samtalade mycket med Pierre Mignerey och fransmannen tog till sig den förre skidstjärnans åsikter.

– Mathias har intressanta och inte speciellt vanliga idéer om arrangemanget.

Vilka områden på stadion är viktigast för ett arrangemang?

– Eftersom vi kommer att köra sprint och inga längre tävlingar, är stadionfrågan inget stort problem. Det viktigaste är att titta på lay outen.

Mignerey säger att Östersund har ett "bra stadion".

– Allting är mycket kompakt. I fjol var den inte lika bra eftersom den hade olika nivåer, men nu har de gjort den helt platt. Det enda negativa är väl det långa upploppet.

När Östersund nu börjar ta för sig även i längdsammanhang är det plötsligt fyra svenska orter som vill arrangera VC-tävlingar; Falun, Stockholm, Gällivare och Östersund.

Hur bra är det?

– Självklart kan vi inte bara ha svenska arrangörer i Fis, men alla de här orterna kommer inte att arrangera tävlingar varje år, säger Mignerey.

Frågan är hur glada Falun är över Östersunds tuffa framfart?

– Det är vi som är vinterstaden. Vi kan det här och vi kommer att göra det otroligt bra. Det blir tävlingar i världsklass, säger Mathias Fredriksson.