Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skidskyttefusket

Annons

VM i skidskytte i Östersund var en stor succé.

Tyvärr också det arrangemang där dopinganklagelser mot stora delar av de tyska och de österrikiska lagen fördes fram.

Säsongens världscuppremiär i Östersund var en liten succé

Tyvärr också det arrangemang, eller egentligen lyckligtvis det arrangemang, där de tre ryska storstjärnorna Jekaterina Jurjeva, Albina Achatova och Dmitrij Jarosjenko avslöjades som fuskare. (Vore mer än sensationellt om B-provet rentvådde deras namn).

Trots att antalet avslöjade dopningsfall med åren sannerligen inte blivit färre känns det ändå, mitt i all bedrövelse, som att just alla avslöjanden som skett i kraft av bättre testmetoder och utökade testtillfällen bisarrt nog väcker hopp om en renare idrott.

Skidskyttet har på senare tid solkats ner ordentligt av (i alla fall ännu så länge de obevisade) beskyllningarna mot Tyskland och Österrike, av finskan Kaisa Varis taffliga trixande och nu av den ryska trions (är det fler i Rysslands landslag som gjort likadant? undrar vi samtidigt) förehavanden

Det har inte precis varit någon hemlighet att svenska landslagsåkare med Björn Ferry i spetsen länge mumlat i skägget om att de haft sina misstankar.

Hoppet står nu till att IBU (Internationella skidskytteförbundet) sätter in alla resurser som tänkas kan för att testa, testa och åter testa.

Allt handlar, eftersom testerna verkar fungera, om vilja och resurser.

Skidskyttet tål inte fler skandaler.

Apropå dopning och misstankar så var det gamla längdlandslaget med Wassberg, Svan och Mogren tämligen säkra på vilka av deras konkurrenter som fuskade.

Offentligt kunde de inte säga något eftersom de misstänkta aldrig avslöjades på grund av för få tester och för dåliga testmetoder.

Att såna som Mühlegg och de ryska skidskyttarna i dag åker dit är trots allt ett stort framsteg.

Alpint har så här långt varit tämligen förskonat från dopingskandaler trots att det vimlat av mystiskt snabb muskeltillväxt på många håll.

Alpint håller sig till andra skandaler.

Svenske farttränaren Ulf Emilsson var inte nådig i sin kritik av arrangörerna sedan Jessica Lindell-Vikarby svårt skadat sitt högra knä i samband med störtloppsträningen i Val d’Isere.

”En helt undermålig banpreparering”, dundrade Emilsson.

Detta då i ett världsmästerskap där åkare både på dam- och herrsidan redan varit starkt kritiska till super–G-backen.

Känner våldsamt mycket för genomsympatiska Jessica som redan tidigare trasat sönder det mesta i ett knä och med järnhård vilja och idogt brottande mot ideliga motgångar kämpat sig tillbaka till en plats bland de främsta.

Orkar hon igen?

Mer läsning

Annons