Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är svensken bakom de norska VM-medaljerna: "Det är de aktiva som ska hyllas"

/
  • Ola Ravald är skidskyttetränare för Norges landslag, men kontraktet går ut efter denna säsong.
  • De norska damernas stafettguld var en av höjdpunkterna under VM, enligt Ravald själv.
  • Han menar också att herrarna fick energi av damernas framgång.

Den mest framgångsrike svensken under skidskytte-VM hade varken skidor under fötterna eller gevär på ryggen. En av Ola Ravalds största utmaningar under själva loppen var i stället att göra sig hörd.
– Det har varit en enorm stämning och ett otroligt tryck. Det har varit svårt för oss ledare att få ut information i spåret, säger Norges skidskyttetränare från Ås.

Annons

Norge avslutade hemma-VM i Holmenkollen med att vinna dubbla stafettguld följt av både guld och brons i herrarnas masstart, genom Johannes Thingnes Bö och Ole Einar Björndalen.

– De är bra på att fira i Norge. Det har varit tårta varje dag och sedan har det även varit fyrverkerier i år. På slutet var det som värsta nyårsfirandet, säger Ola Ravald, som är tekniktränare i det norska landslaget.

Totalt besökte 135 000 människor tävlingarna och trycket under stafetterna och söndagens masstarter var öronbedövande.

– Jag vet inte om man kan beskriva det med ord riktigt. Man måste nästan uppleva det på plats.

– Det har varit en enorm stämning och ett otroligt tryck hela veckan. Det har varit svårt att få ut information för oss ledare i spåret. Alla som har åkt har vittnat om att det varit otroligt att åka runt spåret och få det mottagandet.

Läs också: Jämten som hyllas av Björndalen

Som tränare har Ola Ravald kunnat räkna in fyra guld, två silver och tre brons.

Hur stor del har du i framgångarna?

– Det är alltid de aktiva som ska ha cred för det som genomförs. Sen är det givetvis så att de inte klarar av att utvecklas utan vår hjälp. Vi är många som är med runt omkring, men det är de aktiva som ska hyllas.

Som höjdpunkt för Norges del under veckan lyfter Ola Ravald de dubbla stafettgulden.

– Det är alltid kul när det går bra för individen, men det är nästan ännu roligare när stafetten blir lyckad. Då är det fler som är beroende av varandra och det är ett lag. Det blir ännu större för oss som jobbar i ledarteamet.

– Den största överraskningen är kanske tjejerna. Det var oerhört imponerande hur de genomförde det loppet. Killarna fick mycket energi av att tjejerna tog guldet. De tog sig i kragen ordentligt. Vi hade ett otroligt bra möte dagen innan och tog energin från tjejernas framgång. Det var positivt.

Läs också: Skidskyttets meste mästare: Ole Einar Björndalen

Ole Einar Björndalen, som fyllt 42 år och är 20 år yngre än gårdagens segrare Johannes Thingnes Bö, vann sammanlagt fyra medaljer under mästerskapet.

Vad är han gjord av?

– (Skratt) Han har väl en motivation som ingen annan jag någonsin träffat på. Han har dessutom en enorm förmåga att få ihop det när det gäller och en enorm erfarenhet. Han vet vad han ska göra, så det är sällan han bommar i uppladdningen inför mästerskap heller.

Ola Ravald vet inte vad Björndalens framtidsplaner är, men han tror att han kan hålla på högsta nivå under några säsonger till.

– Nu har han inte yttrat något till oss, men det skulle inte förvåna mig om han skulle hålla på i två år till. Jag är inte säker på att han är klar än.

Läs också: Per Hansson: Kaxig Pichler är på väg att skapa ett nytt damunder inom svenskt skidskytte

För egen del är inte Ola Ravald säker på hur hans framtid ser ut efter denna säsong. Sporten når Ravald när han ska kliva på ett plan för att ta sig norrut samtidigt som de aktiva reser österut, till Ryssland för avslutningen av världscupen.

– Närmast ska jag ta mig från Oslo och hem. Man blir ganska urtankad när man varit på mästerskap.

– Mitt kontrakt går ut nu, så vi får se sen vad jag ska göra. Det kommer säkert dyka upp saker och ting under de närmaste veckorna. Det finns alltid möjlighet till jobb i våra branscher. Sedan har jag min tjänst på skidgymnasiet i Östersund, så det är inte omöjligt att jag går tillbaka och jobbar med juniorer där.

– Jag måste få smälta det som varit först. Det måste få sjunka in lite.

Läs också: Laaksonen lämnar landslaget efter Mäkäräinens medalj

Mer läsning

Annons