Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skidskyttar trivs i Östersund

Östersund är ett oslagbart längdskidcentrum – och nu börjar även skidskyttarna att upptäcka staden. Sju av tolv åkare i A-landslaget bor i Östersund.
– Östersund är ett skidcentrum och ett suveränt ställe att bo på som skidskytte, menar landslagsmannen David Ekholm.

Annons
Ekholm är värmlänningen som för sju-åtta år sedan "upptäckte" Östersund. Nu har han och sambon Helena Jonsson rotat sig i staden.
– Jag trivs bra, inte bara träningsmässigt. Jag trivs också väldigt bra i staden, med den sociala biten.
Nya A-landslagsmannen Fredrik Lindström, Anundsjö och Elisabeth Högberg, I 21, är de senaste tillskotten till Östersund. Och Helena Jonssons lillasyster Jenny blev östersundare för ett och ett halvt år sedan.
– Anledningen att de flyttar hit är som för de flesta andra. Universitetet drar och så finns många andra skidskyttar här. Det blir bättre träningssparring, säger David.
Träningssparring är alltså viktig?
– Väldigt viktigt. När du tränar skyttet, att kunna ha en granne bredvid sig, det gör att du blir stressad som på tävling. Då får du kampen direkt. Det är suveränt.
Marcus Hellner gillar inte Östersund rullskidbana?
– Jag såg det, men jag tycker den är bra. Man har byggt om den nu så att den till stor del går som en en del av de banor som vi kör i världscupen. Fast jag saknar en uppförsbacke på 8–10 km, ha, ha!. Nej, jag bara skämtar. Vi kör mycket uppförsträning och det är väl det enda jag saknar, fast det är förstås omöjligt att få.
Ekholm berättar att Sveriges landslagsledning gillar att så många skidskyttar bor i Östersund.
– De tycker det är kanonbra att så många samlas på samma ställe.
Kommunens beslut att uppgradera stadion – påverkar det er?
– Inte själva utbyggnaden av läktaren, men allt det andra. De tänker hela tiden framåt, i belysning och i annat.
Kan man säga att Östersund allmänt sett är ett skidcentrum?
– Definitivt. Det har mer och mer blivit ett ställe för skidåkare. Det är suveränt bra att så många bor här.
Vintersportcentrum är också något som bidrar till skidskyttarnas trivsel.
– Vi har nytta av det hela året. Inte bara testerna utan möjligheten att träna. Att köra på rullbandet ger riktigt bra träning och teknik.
På den alpina sidan är Östersund inte lika hett. Bara fyra landslagsåkare finns i staden. Nya löftet Veronica Smedh är en.
– Jag flyttade hit i augusti. Jag gick fyra år på Järpens skidgymnasium och tyckte sedan det skulle vara bra att bo i Östersund. Här finns skidhögskolan och många kompisar.
Hur är det att vara landslagsåkare och bo i Östersund?
– Det fungerar bra. Vi har nära till flygplatsen, nära till Åre, Klövsjö och Funäsdalen. Närheten till flygplatsen är viktig eftersom vi är mycket i Europa.

Mer läsning

Annons