Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skickligt om kärlek nu och då

– I 15 års tid har jag levt med Stor-Nila och Lill-Docka. I dag har jag äntligen fått träffa dem och det känns alldeles fantastiskt!

Författaren Birger Ekerlid från Östersund var överväldigad efter att ha upplevt förra helgens föreställningar av musikalen Stor-Nila på Folkets hus i Tärnaby.

Birger har skrivit boken "Fattiga som de voro", som berättar den dramatiska och sorgliga historien om samen Stor-Nila och hans älskade hustru. De levde en hårt och fattigt liv i Tärnabygden och frös ihjäl en ovädersnatt i de svensknorska gränsfjällen i mars år 1899.

Birger Ekerlid har sina rötter i Tärna och är avlägset släkt med Stor-Nila. Författaren Mikael Niemi har också anknytning till bygden, och han har med Birgers bok som underlag skrivit manus till musikalen. Kompositören Per Egland har gjort musiken.

Inom ramen för Skapande skola och med stöd av bland andra Umeå 2014 har Kulturakademin i Storuman under året som gått satt upp Stor-Nila på fyra orter; Sävar, Lyckselse, Storuman och nu till sist Tärnaby.

– 169 elever har varit inblandade och sammanlagt har vi räknat ut att 12 000 timmar lagt ner på det här, berättade projektledaren Duncan Kemp.

Mikael Niemi har vävt ihop nutid och dåtid genom att lägga till en parallellhandling om skolflickan Lisa, som år 2014 forskar kring Stor-Nila och hans öde. Lisas relation med pojkvännen Niklas visar sig ha många likheter med kärlekshistorien mellan Stor-Nila och Lill-Docka, och i flera avsnitt av pjäsen utspelar sig händelser i de två parens liv samtidigt på scenen. Smart uträknat och skickligt genomfört.

Folkets hus var fyllt till sista plats vid samtliga fyra föreställningar och en entusiastisk publik gav ungdomarna stående ovationer efteråt.