Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skicka Centern till slutförvaring

Privata intressenter är bättre skickade att driva företag än staten, förkunnade Maud Olofsson i samband med att hon presenterade Centerns förslag att sälja ut delar av Vattenfall.

Det var i och för sig inte för första gången som näringsministern prisade marknadens överlägsenhet. Vad som var anmärkningsvärt var att Olofsson därmed underkände sin egen förmåga att driva företag och då talar vi alltså inte om hennes mindre lyckade insats som vd för Hushållningssällskapet i Västerbotten, tidigt 2000-tal.

Det är på näringsdepartementet ägardirektiven till Vattenfall utformas, Centerledarens departement. Olofsson har haft fyra år på sig att staka ut en riktning för energijätten som svarar mot såväl regeringens klimatambitioner som avkastningskrav. Men icke. Nu ska i stället skiten – de smutsiga kolkraftverken i Tyskland och Polen – säljas. Någon annan får ta ansvar för Vattenfalls svarta skorstenar och man undrar vad som blir bättre.

Kommer kolkraftverket i tyska Jänschwalde att spotta ut mindre koldioxid för att någon annan äger anläggningen? Kommer den allt mer klimatupplysta hemmaopinionen kunna utöva påtryckningar för en mer klimatvänlig energiproduktion om staten avyttrar delar av Vattenfalls mindre trevliga verksamheter? Nej på båda.

”Kolkraften bör fasas ut över hela världen och ersättas av det förnybara. Här kan Sverige vara en förebild”, skriver miljöminister Andreas Carlgren på sin blogg. Precis som att sälja skulle vara synonymt med att fasa ut ... Eller tror Andreas Carlgren att Naturskyddsföreningen kommer att lägga ett bud på Vattenfall?

Att det parti som marknadsför sig som högerns gröna röst inte ser potentialen i Vattenfall är obegripligt, vi talar om Europas femte största elproducent. För den politiker som vill göra en klimatinsats är Vattenfall ett fantastiskt verktyg.

Jo, Vattenfall expanderade tungt i smutsig el under Socialdemokraternas tid vid makten. Men blir den mindre smutsig för att Centern säljer i dag?

Nu är det inte bara kolkraften som ska ut till försäljning om Centern får bestämma, även kärnkraften i Tyskland ska väck. På sin blogg låter Andreas Carlgren partipolitisera frågan: ”Är det ett socialdemokratiskt vallöfte att behålla den tyska kärnkraften i Vattenfalls ägo?” Men herregud människa! Har du redan glömt bort den 17 juni, dagen då Centerns riksdagsledamöter öppnade för tio nya kärnkraftverk i Sverige?

Skicka Centern till slutförvaring den 19 september.