Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skattepengar flyttar jobb (Lägg ut kl 13 Torsdag)

Sverige bidrar i allt högre utsträckning till EU:s budget. Som nettobetalare bidrog vi under år 2013 med 25,6 miljarder kr, efter att räkna bort den del som återbetalades till Sverige från EU. Dessa pengar används bl.a. till att finansiera utflyttningen av arbetstillfällen från Sverige. Rykten om EU-finansiering av industribyggnader i Polen, Tjeckien, Slovenien m.fl. nya länder har förekommit under en tid. Det finns flera bulvanföretag som erbjuder sig att vara kontakt mellan den lokala administrationen och EU-pengarna under inledningsskedet, för att därefter sälja den figursydda fabrikslokalen till det svenska företaget.

Hiab är ett anrikt företag i Hudiksvall, vilket under många år konstruerat och tillverkat kranar och annat för vägburna lasthanteringslösningar. Hiab ägs numera av finska Cargotec, vilka byggt en fabrik i Polen. En fabrik som enligt flera källor finansierats av EU-pengar. Krantillverkningen från Hiab i Hudiksvall har man nu helt flyttat till Hiab Poland, där man nu har över 500 anställda. När konstruktion och tillverkning flyttas från en mindre ort så drabbas väldigt många små företag, vilka fungerat som underleverantörer. Det lilla företaget kan hålla en hög servicenivå till det lokala tillverkningsföretaget, bl.a. därför att man känner ansvar för utvecklingen i bygden.

När tillverkning flyttas så har dessa värderingar tappat sin betydelse. För underleverantörer till Hiab i Hudiksvallsområdet är relationer och kunskaper om Hiabs behov inget värda när tillverkningen sker i Polen.

Att EU genom sin storhet ska kunna bidra och hjälpa utsatta områden får räknas som solidariska handlingar och därför viktiga. När däremot EU finansierar flyttning av produktion och arbeten från en EU-region till en annan blir det väl mer som att pinka i byxan? Ska vi kunna konkurrera inom EU och EU med världen så måste EU:s styrande öka sin förståelse för de beslut som fattas. Med mindre pengar i EU och färre byråkrater och klåfingrighet, så kan vi få ett effektivare företagande i unionen. Utgå från EU:s Small Bussiness Act om att tänka småskaligt först!

Leif Svensson

Förbundsordförande, småföretagarnas Riksförbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel