Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skatten på pensioner är ovärdig

Socialdemokraterna har under en längre tid krävt att pensionärsskatten ska slopas därför att skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare är ovärdig.

I dag betalar en normalpensionär 700 kronor mer i skatt än vad en löntagare gör vid samma inkomst. Häromdagen levererade alliansen sitt första vallöfte.

För en pensionär med garantipension så innebär alliansens vallöfte 100 kronor mer i månaden vilket inte på något sätt kommer att sluta klyftan mellan pensionärer och löntagare.

Direkt efter en valseger kommer Socialdemokraterna att ta ett första rejält kliv för att sluta klyftan. För Sveriges pensionärer är kvaliteten inom välfärden högt prioriterad.

Genom stora skattesänkningar har alliansen urholkat kvaliteten inom vård och omsorg.

Ett av Socialdemokraternas viktigaste vallöften blir därför att investera i en högre kvalitet inom välfärden. För oss är det också självklart att samma höga kvalitetskrav ska ställas på alla vårdenheter och all omsorg. Det blå vägvalet har också visat med sin politik, att det ska vara möjligt för vårdföretagen att välja bort sjuka sköra äldre.

Det är en ovärdig politik och en inriktning som vi Socialdemokrater aldrig kan acceptera.

Grunden måste vara att de svårast sjuka äldre ska få den vård de behöver och att den ges på lika villkor, efter behov och finansieras gemensamt. Det blå vägvalet leder Sverige in i en återvändsgränd där klyftorna mellan människorna kommer att växa ytterligare.

För oss Socialdemokrater är vägvalet självklart. Sverige ska vara möjligheternas land för var och en, oavsett bakgrund, för det gör Sverige starkt.

Katarina Nyberg Finn (S)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel