Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skatten leder till problem att spara el

Svensk elkonsumtion sägs vara en del av klimatproblemet – därav elskatten. I själva verket är det elskatten som är problemet.

Annons

Det är okänt för många att sparad el i Sverige inte påverkar CO2-utsläppen alls. Tvärtom blir det billigare för andra européer att släppa ut, när vi i Sverige sparar el.

Hur kan det vara så?

Hur mycket koldioxid (CO2) elproducenter i Europa får släppa ut bestäms av systemet med utsläppsrätter. Ett kolkraftverk får inte producera el utan att ha utsläppsrätter som motsvarar utsläppen. Utsläppsrätter handlas på en marknad och höjer kostnaden att göra el av kol eller olja.

Hur många utsläppsrätter som ska finnas alltså hur stora utsläpp som ska tillåtas är ett politiskt beslut som tas inför varje handelsperiod, som vanligtvis är fyra år lång. När detta beslut väl är taget, finns det inget som kan påverka hur mycket som kommer att släppas ut.

Om efterfrågan på el och därmed på utsläppsrätter sjunker, så kommer priset för utsläppsrätter att sjunka, och tvärtom. Men vilken absolut mängd CO2 som till slut kommer att släppas ut förändras inte.

Svaret på frågan Hur stora CO2-utsläpp ger det när jag tänder en lampa? är därför Inga!. Mängden utsläpp är konstant, oavsett hur mycket el vi använder vid ett givet tillfälle.

Detta kan vara svårt att förstå. Om jag använder mer el måste väl någon annan använda mindre? Ja, men det kommer att ske på en marknad där hundratals miljoner personer och företag tar beslut varje dag som påverkar Europas totala energianvändning och -produktion. Någonstans i detta myller av beslut kommer effekten av en extra lampa i Sverige att kompenseras.

Effekten av en sparad svensk kWh är alltså att efterfrågan och därmed priset på utsläppsrätter sjunker, vilket gör det billigare för resten av Europa att släppa ut CO2, och således sänker andra européers drivkrafter att effektivisera sin energianvändning.

För att få störst besparing per krona måste vi spara elen där den används som mest ineffektivt. Det är inte enbart i Sverige.

När utsläppsrätterna höjer elpriset blir det mer lönsamt att spara el för alla européer. Den svenska elskatten berör bara svenskar, och gör det ännu mer lönsamt att spara el. Det leder till att vi investerar mer, trots att det skulle kunna bli mer sparad energi per krona om det investerades mer i resten av Europa.

Den svenska elskatten leder alltså inte till lägre utsläpp. Den förändrar bara varifrån utsläppen kommer. Det vi i Sverige inte släpper ut kommer resten av Europa släppa ut istället. Och en hög svensk elskatt kommer att göra andra européer kommer billigare undan med sina utsläpp.

Utan en hög svensk elskatt skulle drivkrafterna att spara el vara desamma för svenskar som för andra européer. Då skulle de energibesparande investeringarna ske där det fanns mest energi att spara per krona. Den kalkylen skulle inte dopas av en extra skatt.

I arbetet för en välfungerande energimarknad och lägre CO2-utsläpp, är därför den svenska elskatten ett hinder. Ansvariga politiker måste inse det för att inte trampa alldeles snett.

Jakob Eliasson
Energipolitisk expert, Villaägarnas Riksförbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel