Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skatten ett straff

Trafikförsäkringsskatten är en extraskatt på 32 procent av trafikförsäkringspremien som alliansen införde 2007.

Den skulle vänja oss med att sjukvård- och rehabilitering för trafikolycksoffer i framtiden skulle betalas via trafikförsäkringen. Därav blev inget, men skatten tickar varje år ca 3 miljarder rakt in i statsbudgeten, inte ett pillekvitt därav går till trafikolycksoffer.

Jag är inte mot höga skatter, tvärtom är jag rädd för att vi får problem med budgetunderskott. Men en skatt ska kännas legitim, att bestraffa att försäkra sin bil, vilket man måste och vilket är särskilt dyrt för unga bilister med färska körkort, är ju bara korkat. En stillastående bil smutsar inte ner, det känns bättre att lägga skatten på utsläpp av fossil koldioxid från drivmedel i stället. Frågan har hamnat i glömska och mellan stolarna och skatten har tickat på sedan 2007. Vilket parti blir först att ta upp den här frågan?

Thorsten Schütte