Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skattehöjningar – värre än pesten?

Kan du lova, Mona Sahlin, att det inte kommer fler skattehöjningar under nästa mandatperiod?

 Någon fler som satte kvällsmackan i halsen för den besynnerliga frågan under söndagens tv-sända partiledardebatt? Vadå, inte lova fler skattehöjningar? Som om allt annat än fortsatta skattesänkningar vore fel, fult och dåligt.

Det märks att Sverige sedan 3,5 år styrs av en borgerlig majoritet och det gäller inte bara politikens innehåll, högervridningen tar sig också andra, mer subtila uttryck.

Det är knappast en slump att Fredrik Reinfeldt aldrig fick frågan om han kunde lova att avhålla sig från nya skattesänkningar i händelse av en borgerlig valseger i höst. Nej, statsministern fick själv berätta att han gärna fortsätter på det inslagna spåret – utan att mötas av några kritiska följdfrågor. Trots att varje ny skattelättnad till landets höginkomsttagare de facto är en förlorad chans att staga upp samhället.

Den som vill använda skatterna som ett instrument för att överbrygga ekonomiska skillnader blir misstänkliggjord medan den som lovar skattesänkningar slipper motstånd.

Tänk om programledaren Anna Hedenmo i stället hade pressat Fredrik Reinfeldt på regeringens skattsänkningar: Med er politik vidgas ju skillnaderna mellan rik och fattig, trots att vi vet att ökade klyftor är social dynamit som riskerar att spränga samhället inifrån. Fast då hade det väl blivit övertid för personalen på Granskningsnämnden för radio och tv ...