Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skattehöjningar ligger i tiden

Blir det en skattechock med en rödgrön regering? Ja, skatterna kommer att höjas, men särskilt chockartat blir det inte.

Med regeringens skattesänkningar (och med Lars Ohly som en del av motståndarlaget) är det naturligt att mycket fokus riktas mot skattefrågan. Att det skulle ingå skattehöjningar i oppositionens budgetförslag var väntat, liksom att tyngdpunkten skulle vara mot de högre inkomstskikten.

Sedan är förstås frågan vad som menas med höga inkomster. Borgerliga debattörer återkommer ofta till den svenska arbetsmarknadens sammanpressade lönestruktur. Man hävdar att det inte är lönt att studera eller investera tid och pengar i egen verksamhet eftersom staten straffbeskattar nit och företagsamhet. Vilket är fullständigt struntprat.

En chef med 80 000 kronor i månadslön skulle med en rödgrön regering få höjd inkomstskatt om 1 700 kronor, alltså ganska precis lika mycket som regeringens så kallade jobbskatteavdrag ger. En månadslön på 80 000 kronor motsvarar nästan tre svenska genomsnittslöner (2008). Enkelt uttryckt, 80 000 kronor är skitmycket pengar och klarar man inte att bidra med 1 700 extra är det snarast ens konsumtionsvanor som lider av problem, inte vänsterns skattepolitik.

Nedtrappningen av jobbskatteavdraget kommer att gälla inkomster från 40 000 kronor. Vad man möjligen kan diskutera är denna nedre gräns. Är oppositionen rädd att höjd skatt i de lite lägre inkomstskikten skulle skrämma iväg tjänstemän och redan lättfotade storstadsväljare? Det sägs att Miljöpartiet lyckats ”tajma” årets valrörelse med det överhängande klimathotet. Folk har insett att om vi inte lägger om vår livsstil så riskerar helvetet att braka loss och därför finns i dag en större acceptans för tuffare klimatpolitiska åtgärder.

Jag tror man skulle kunna säga detsamma om Vänsterns och Socialdemokraternas ”tajming” i skattefrågan. Den ekonomiska krisen i kombination med regeringens skattesänkningar har dränerat offentlig sektor på tusentals anställda. Personal inom äldreomsorgen får springa benen av sig, barngrupper blir större i förskolan, spänningarna ökar i samhället när de sociala skyddsnäten försvagas. Vi behöver därför skattehöjningar – skattehöjningar ligger rätt i tiden!

De rödgrönas skatteförslag kommer med hängslen och livrem, det är inte ens lite kontroversiellt. Men icke desto mindre bidrar det till att kratta upp två tydliga alternativ inför den 19 november. Ska vi fortsätta att skicka omotiverade gratifikationer till ett fåtal i de högre inkomstskikten eller börja investera mot ett socialt hållbart Sverige?