Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skator i flykten när Kaj ställer ut

Fåglar, främst skator, fångade i rörelsen är i fokus när konstnären Kaj Person ställer ut på Galleri Katten i Strömsund på lördag.

– Den här utställningen blir min mest speciella. Sättet jag målar, flykten och ögonblicket är annorlunda, säger han.

Annons

I kaminen sprakar veden och vid köksbordet berättar Kaj Persson om sitt långa konstnärsliv och sitt senaste arbete där inspirationen till nya motiv fanns på nära håll.

– Det började i höstas när Birgitta skulle ut med slaskhinken som jag såg en massa skator. Jag tog skissblocket och började skissa direkt. Jag är inte den som sitter och grubblar och planerar. Ögonblicket kom till mig och jag tog det.

Att det blev just fåglar är något som passar Kaj perfekt just nu eftersom det är rörelse han vill åt. Rörelse som ger fåglarna liv i målningen och besjälar dem, i motsats till det tillrättalagda, naturalistiskt perfekta.

– Ögonblicket är verkligen fåglar. De sitter inte stilla länge.

Kaj Persson är även känd som hästmålaren, men idag vill han inte måla hästar längre.

– Jag har inte målat en häst på säkert tio år. Hästar är så jordbundna. Jag vill inte gå i gamla fotspår, säger han bestämt.

Kaj Persson är uppvuxen på Höjda, och kallas även av många fortfarande för Kaj på Höjda. Barndomshemmet låg i närheten av Nagasjöhöjden och på gården fanns det gott om djur, hästar, kor, får getter, grisar och katter.

– Vi hade också skator inne som satt på klockan på väggen. Det gällde att vara snabb annars så tog skatan potatisen från dig när du åt, säger Kaj och ler och berättar att han nog alltid varit intresserad av just skator.

Kaj var 17 år när han började måla, fyra år senare kom han in på Konstakademin där han studerade i fem år. I Stockholm fanns redan hans äldre bror som pluggade måleri på Konstfack och hans andra bror gick senare också i fotoskola hos Christer Strömholm.

– Jag kommer från en kreativ familj, min far skrev dikter och var väldigt musikalisk och spelade klassiskt på tramporgeln bland annat.

Efter studierna i Stockholm ville Kaj tillbaka till Jämtland och köpte en gammal skola i Skickja i Lit. Han har även bott i Gåxsjö, i Hurtiggården, men sedan 2007 bor Kaj och hustrun Birgitta i ett litet rött hus med tillhörande byggnader i byn Lorås.

Av hälsoskäl bytte Kaj från oljefärg till akryl vilket visade sig vara ett lyckokast .

– Jag jobbar skissartat med bara lite vatten. När jag målade i olja hann inspirationen ta slut innan skikten torkade. Akryl är perfekt för mig.

För fem år sedan började Kaj intressera sig för människor och ställde ut på Kistamässan och efter det blev han inbjuden till Carrousel du Louvre i Paris, där motiven var människor i rörelse.

– Jag vill gärna ställa ut i större sammanhang igen och för en större publik och har fått en inbjudan till New York, till Chelsea.

Och han är inte rädd att för att inspirationen ska ta slut.

– Jag står redo, det bara tänder till. Jag har ett inre raseri som bara flödar och jag känner stor tacksamhet inför det.