Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skärtorsdagsfesten urartade i stort slagsmål

Årets norskinvasion till Åre på skärtorsdagen började med glatt festande men slutade i våldsamt slagsmål.

Poliserna fick händerna fulla och cellerna på polisstationen räckte inte till.

Polisen beskriver skärtorsdagen i Åre-Storlien som förhållandevis lugn. Men det kändes inte lugnt klockan tre vid återvinningscontainrarna utanför Coop Konsum.

Festen var i full gång med dryckesvaror, dunkande bilstereos, skrän och skrål. Minuten innan frågade LT en vakt vid entrén till Systembolaget om läget. Han svarade att det började bli stökigt:

– Det var mer folk tidigare. Å andra sidan börjar folk bli fulla nu.

Det var profetiska ord. Tidigare år har norsk polis funnits till hands som kunnat hålla ungdomarna på mattan på deras eget språk och neutralisera explosiva situationer innan de hann detonera. Men de senaste två åren har de stannat på norska sidan. Så när något hände utanför bussen som fraktat hit många av ungdomarna blev stämningen snabbt hotfull.

Plötsligt utbröt besinningslöst slagsmål. Slagskämparna märkte knappt poliserna som kom och brottade ner dem på marken för att de skulle lugna sig. Det i sin tur satte känslorna ytterligare i svallning hos kompisar och flickvänner som dels försökte komma till undsättning, dels hindra media från att dokumentera situationen.

I ett annat hörn av parkeringen tog sig närpolischef Eva Helin och en kollega an den blodiga yngling som fått mest stryk.

Det tog ett bra tag att reda ut situationen och snart var det fullt på polisstationen i Åre.

Nyinflyttade Årebor som råkade komma förbi gjorde stora ögon.

– Vad är det som händer? frågade en kvinna en lika nyinflyttad polis. Hon fick en huvudskakning till svar.

– Det är visst tradition, jag har hört mycket talas om det här.

Sedan började det regna. Festen var över, åtminstone på gatan.

Summering skärtorsdag: fyra omhändertagna för fylla. En gripen för misshandel. Två misstänkta rattfyllerister varav en grov, en singelolycka i Åre, och krock mellan tre norskregistrerade bilar på E14 mellan Storvallen och Storlien.