Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skärpt kontroll av läkare i Norden

Förra veckan beslutade de nordiska hälsoministrarna att informationsutbytet om en nordisk läkares tidigare yrkesutövning ska bli bättre när läkaren ansöker om jobb i andra nordiska länderna.

Den danske inrikes- och folkhälsoministern Bertel Haarder säger till nyhetsbyrån Ritzau att ansvariga i de fem länderna ska mötas i augusti för att enas om ett gemensamt system för informationsutbyte.

Det nya systemet kommer bland annat visa om en läkare förlorat sin auktorisation i ett land

– Jag tycker att det är viktigt att bygga upp ett ordentligt register för de här frågorna, säger Per Anders Sunesson, chef för Socialstyrelsens tillsynsavdelning till TT.

Äldre- och folkhälsominister Maria Larsson (KD), säger så här i ett pressmeddelande:

"Vi är mycket nöjda med denna ökade ömsesidiga öppenhet, som ökar patientsäkerheten när man blir behandlad av en läkare från ett annat nordiskt land".

Den skärpta kontrollen kommer förutom läkare även att gälla tandläkare, sjuksköterskor och övrig auktoriserad hälsovårdspersonal.