Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skärpning av lag kostar Östersund 100 000 i böter

Östersunds kommun har inte kunnat erbjuda alla funktionshindrade ett bra boende. Det kommer att kosta pengar för kommunen som nu får betala straffavgifter till staten.

LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, är den lag som bestämmer vilket stöd och vilken service som funktionshindrade har rätt till. Människor med olika funktionshinder har bland annat rätt till anpassade boenden, kontaktpersoner, personlig assistans och särskild vård. Kommuner och landsting är skyldiga att utreda vilka behov den funktionshindrade har och sedan fatta beslut om lämpliga insatser.

Utredningarna brukar inte vara något problem men när det gäller att genomföra besluten så har det bland länets kommuner funnits stora brister. Utgångspunkten är att en funktionshindrad person omedelbart ska få den hjälp han eller hon har rätt till. Kommunen har visserligen en viss tid på sig att verkställa beslutet men ibland kan den funktionshindrade få vänta alldeles för länge.

Östersunds kommun har varit den kommun som haft störst problem i länet. När det gäller exempelvis boenden så fanns det den sista mars 30 ärenden där kommunen hade fattat ett beslut om ett anpassat boende för en person men inte verkställt beslutet trots att det gått mer än tre månader.

Socialstyrelsen är den myndighet som ska granska kommunerna och se till att de följer LSS. Gör en kommun inte det så kan Socialstyrelsen gå vidare till domstol som i sin tur kan döma en kommun att betala en straffavgift, ett så kallat vite.

För en tid sedan avgjorde Förvaltningsrätten i Härnösand de första ärendena som gäller Östersunds kommun och brott mot LSS. Rätten anser, i två fall av tre, att kommunen inte följt lagen och döms till ett vite om totalt 60 000 kronor för att personerna inte fått ett anpassat boende i tid. Förvaltningsrätten har också dömt kommunen att betala över 40 000 kronor för att man inte lyckats anlita kontaktpersoner för tre funktionshindrade personer.

Lars Backus är ansvarig för boendefrågor på kommunens vård- och omsorgsförvaltning och han håller med om den kritik som framförs i domstolen.

– Förvaltningsrätten har konstaterat att det är för långa väntetider och det har vi inte motsatt oss. Kommunen gör ju inte det här för att vi inte har ekonomi utan för att det har varit svårt att hitta lämpliga boenden, säger han.

Det finns flera anledningar till varför det varit svårt för Östersunds kommun att få fram LSS-boenden.

– Främst har det varit en kombination av extremt lite bostadsbyggande och en önskan att inte bygga komplex för den här typen av boenden utan att de ska vara integrerade i den övriga bebyggelsen. Det är ju också så att många av de här ungdomarna som söker bostad vill bo centralt. Det är inte annorlunda än med andra ungdomar.

Socialstyrelsen och Förvaltningsrätten i Härnösand hanterar just nu ytterligare ett antal ärenden som handlar om eventuella brister i hur Östersunds kommun skött sig enligt LSS. Det innebär att det kan bli fler avgöranden om straffavgifter framöver.

Men Lars Backus är inte mest orolig över pengarna även om han tycker det är synd att viktiga resurser försvinner ur kassan.

– Den huvudsakliga oron är inte att det blir dyrt utan att människor har behov som vi inte kan tillgodose i den takt som vi borde.

Enligt honom bör Östersund kommun under nästa år komma ikapp så att antalet tillgängliga LSS-bostäder ligger i fas med antalet behövande personer.