Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skarp kritik riktas mot länsstyrelsen– anklagas för att påskynda skyddsjakt

Svenska rovdjursföreningen (SRF) har i ett yttrande till regeringen riktat kritik mot Länsstyrelsen i Jämtlands län. Man menar att de förhindrar miljöorganisationers rätt att överklaga beslut om skyddsjakt genom att påskynda den. Kritik som avfärdas av länsstyrelsen.

Det är hård kritik som riktas mot Länsstyrelsen i Jämtland. Bland annat menar SRF, som arbetar för rovdjurens rätt, att länsstyrelsen försöker öka chansen att ett rovdjur skjuts innan jaktbeslutet överklagats till Förvaltningsrätten.

SRF punktar upp sin kritik på följande sätt och skriver att länsstyrelsen:

- Beviljar skyddsjakt med jaktstart redan samma dag som beslutet fattas

- Fattar beslut om skyddsjakt företrädesvis på fredagar, så att jakten ska pågå hela helgen innan Förvaltningsrätten kan besluta om inhibition

- Fattar muntliga beslut om skyddsjakt, och först långt senare skriver ner besluten

- Undviker att snabbt informera viltförvaltningsdelegationen om fattade skyddsjaktsbeslut

- Undviker att snabbt göra fattade skyddsjaktsbeslut tillgängliga på länsstyrelsens webbplats

Kritiken avfärdas av Ruona Burman, enhetschef för Naturvårdsenheten på Länsstyrelsen i Jämtlands län.

– Man kan ju överklaga ett beslut även om det är genomfört. Vi bedömer att det vid allvarlig skada inte finns någon annan lösning, säger Ruona Burman.

Att beslut fattats på fredagar är enligt henne inte något de satt i system för att förhindra rätten att överklaga.

– Det har råkat bli så, att skadan uppkommit och det är akut, säger hon.

Viltförvaltningsdelegationen, som representerar SRF och Naturskyddsföreningen, finns enligt Ruona Burman med på länsstyrelsens postlista och informerså fort ett ett skriftligt beslut har färdigställts. Enligt henne stämmer det inte heller att länsstyrelsen undviker att lägga ut fattade beslut på myndighetens webbplats.

– När det är muntliga beslut kan det ta lite tid innan det skriftliga läggs ut men under till exempel jul- och nyårshelgen har vi också lagt ut information om att det även fattats flera muntliga beslut, säger Ruona Burman och fortsätter:

– Sen delar jag den uppfattning att det tagit tid i vissa fall men det har berott på att det är ett enormt tryck på skyddsjakt och vi beklagar att det tar tid.

Läs mer:

17-årige jägaren Gustav från Dalarna hotad – "Det stod att jag skulle dö"

Jakt: Så mycket kostar fällavgifterna län för län

LEDARE: Blytungt domstolsbeslut: Vargjakt fram till 15 februari