Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skarp kritik mot kommunbolag

Bergs hyreshus lägger betydligt mindre pengar på underhåll än andra jämförbara bolag. Det visar en konsultrapport som kommunens revisorer har beställt.

Konsultfirman Deloitte har granskat hur det kommunala fastighetsbolaget Bergs hyreshus klarar av att underhålla sitt fastighetsbestånd. Granskningen visar att bolaget har resurser för att avhjälpa akut underhåll men att det finns tydliga brister i förmågan att underhålla fastigheterna på längre sikt.

Konsulterna har bland annat tittat på hur mycket jämförbara bolag spenderar på underhåll varje år. Enligt statistik från branschorganisationen Sabo, Sveriges allmännyttiga bostadsföretag, låg snittkostnaden för underhåll på 135 kronor per kvadratmeter. Bergs hyreshus spenderar bara 85 kronor per kvadratmeter, det vill säga mindre än 63 procent av genomsnittet.

Rapporten tar också upp att de ansvariga på bolaget inte har gjort några beräkningar över hur stort det framtida underhållsbehovet är. Bland annat måste av tak och avloppsstammar bytas i många av fastigheterna inom en snar framtid. Granskningens slutsats är därför att kostnaderna för akut underhåll kommer att öka framöver om Bergs hyreshus inte börjar satsa mer på det planerade och långsiktiga underhållet.

I intervjuer med olika ansvariga inom bolaget noterar konsultfirman att det kommer att krävas rationaliseringar för att skapa ekonomiskt utrymme för underhåll framöver. En försiktig uppskattning är att budgeten för underhåll behöver fördubblas och att ägaren, det vill säga Bergs kommun, måste stärka bolaget med mer aktiekapital.