Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skånska gillet

På sedvanligt sätt genomförde Föreningen Skånska gillet i Östersund sin årliga högtidsdag, sitt ritualenliga gåsablot och byastämma (årsmöte) den 9 november, allt på Restaurang Hof på Jamtli. Gåsablotet omfattade mat och dryck i en sådan omfattning som en sådan måltid bör innehålla.

Byastämman avklarades med all önskvärd snabbhet.

Byåldermannen Eva-Britt Torstensson hälsade välkommen och meddelade att byarådsmedlemmen och byaskalden John Andrews tyvärr inte kunde vara med denna dag på grund av sjukdom.

Till årsmötesordförande utsågs Anne Oldén. Byastämman består efter genomförda val av Eva-Britt Torstensson (byålderman), Kjell Hansson, Lars Holm, Viktor Kempi, John Andrews, Maj-Lis Hurtig och Eva Eriksson. Till revisorer valdes Sigfrid Enquist och Sven-Olof Edlund.

Byarådet har i särskild ordning adjungerat Anne Oldén (ambassadör i Jämtlands gille) till byarådet.

Efter avslutade förhandlingar återtogs ordet av byåldermannen som kunde inbjuda till det efterlängtade gåsablotet.

Jämtlands gilles ambassadör i Skånska gillet, Bo Oscarsson, talade om relationerna mellan de olika gillena och han kunde konstatera att de var goda.

För högtidsdagens kulturinslag svarade gillesmedlemmen Sten Gauffin, som med inlevelse berättade om konstnären Karl-Bertil Nilsson. Karl-Bertil Nilsson är skåningen som 2011 donerade hela sin kvarlåtenskap till Jamtli.

Sten Gauffin, som varit konstansvarig på Jamtli under många år, har träffat Karl-Bertil Nilsson och diskuterat förutsättningarna för en eventull donation. En viktig förutsättning var att donatorn inte fick ställa några villkor om Jamtli skulle kunna acceptera donationen.

Sten Gauffin berättade om personen Karl-Bertil Nilsson, som hade ett stort socialt umgänge, sjöng i olika körer och var aktiv idrottsman. Karl-Bertil Nilsson arbetade i stor utsträckning med konst i sten för offentliga miljöer men han arbetade också med bildkonst. Donationen i form av konstverk och pengar från försålda fastigheter finns nu på Jamtli och olika ideér om hur Jamtli ska tillvarata donationen diskuteras. Sten avtackades med en varm applåd samt med en liten gåva och uppskattande ord av byåldermannen.

Dagen avslutades med kaffe och spettkaka och ömsesidigt tankeutbyte.

Sedan allt klarats av kunde deltagarna vandra hem i förvissningen om att nästa års gåsablot kommer att genomföras på sedvanligt sätt.

Kjell Hansson