Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skandal utan like

Den tragiska cellprovsskandalen som uppdagades under våren 2012 skedde i ett laboratorium på Östersunds sjukhus som Västerbottens läns landsting var huvudman för. När skandalen var ett faktum blev det känt att ackreditering av laboratoriet i Östersund inte hade genomförts. Konsekvensen blev att minst 35 kvinnor med förstadier till cancer inte fick sina prover korrekt analyserade.

Detta är en skandal som saknar motstycke och som man måste gå till botten med. Ingen möda får sparas för att säkerställa att något likande inte kan hända igen.

Frågor som måste besvaras ärbland andra: Sker analys av laboratorieprover av detta slag nu på att patientsäkert sätt?

Vilken huvudman ansvarar för laboratorieverksamheten just?

Har Jämtlands läns landsting inlett rättlig prövning utifrån att Västerbottens läns landsting inte fullgjort sina åtaganden mot Jämtlands läns landsting och framför allt de drabbade patienterna?

Vi anser att det omgående måste klargöras vem som har ansvar för det som hänt. De drabbade kvinnorna måste få upprättelse och landstinget måste agera för detta.

Marianne Larm-Svensson (C), landstingsfullmäktige

Elin Lemon (C), kandidat till landstingsfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel