Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skalbagge från andra världskriget dök upp

Under inventeringar vid de stora sjöarna Flåsjön och Ströms Vattudal har två mycket ovanliga lövvedberoende skalbaggsarter hittats

Länsstyrelsens inventeringar de senaste åren har visat på förekomsten av skalbaggar som inte påträffats på många år.

När det gäller den så kallade aspbarkgnagaren så har den inte hittats i Jämtland sedan 1976.

I frågan om djupsvart brunbagge så finns den inte noterad i länet sedan tiden för andra världskriget, i mitten på 1940-talet, och då i Ragunda kommun.

Försök att hitta båda sorterna har varit resultatlösa tills för några år sedan, då den djupsvarta brunbaggen hittades vid Lidsjöberg. Fler fynd har nyligen gjorts.

Enligt länsstyrelsen är båda skalbaggarna helt beroende av äldre lövrik skog med kontinuerlig tillgång på lövved och är i dag sällsynta, på grund av bristen på sådana miljöer.

Båda är dessutom värmeälskande och behöver solbelyst lövved, men dagens skogar är oftast mycket täta och mörka.

Fynden har initierat ett samarbete med skogsbolagen SCA och Holmen som är de största aktörerna i området. De bedöms ha ett stort ansvar för att behålla och gynna naturvärden i lövskog.