Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skålanborna gick man ur huse för Cypakutsi

Cypakutsi fyller moppe. I år är det 15 år sedan de första tävlande cyklade, paddlade, kutade och simmade sig genom den påfrestande banan i Skålan.

– Anledningen till att vi drog i gång Cypakautsi 1996 var faktiskt avundsjuka. Alla andra byar hade en massa trevliga tillställningar och då ville vi inte vara sämre, säger Lena Karlström, en av arrangörerna.

Men hon är långt i från ensam i funktionärsrollen. Skålanborna gick i princip man ur huse för att få helgens Cypakutsi att fungera.

– Det krävs mer folk än man tror för att få en tillställning som den här att gå i lås. Om byborna inte skulle ställa upp på det sätt som de gör vore det här aldrig möjligt, säger Lena Karlström.

I årets upplaga av Cypakutsi ställde åtta individuella tävlande och 23 lag upp. När alla passerat mållinjen visade det sig att lag Utmanarna kammat hem förstapriset. På 32 minuter och 52 sekunder tog sig de fem lagdeltagarna runt sträckan, vilket är något bättre än vinnarresultatet från i fjol. I den individuella tävlingen vann Linnea Forsén damklassen med tiden 45,13 och Hampus Lindblom vann herrklassen på 36,39.

Men de vuxna är inte de enda som får chans att göra upp om pallplatserna i Cypakutsi.

Sedan ett par år tillbaka finns det även möjlighet för alla barn som vill vara med. Ett 50-tal barn från tre år och uppåt cyklade, kutade och simmade den omkring 500 meter långa barnbanan i lördags – antingen individuellt eller i lag. Paddling ingår av säkerhetsskäl inte i Lilla Cypakutsi.

Efter loppet fick alla deltagare en välförtjänt medalj.