Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skakningarna var jordskalv

Det var på riktigt även om det var ovanligt för svenska förhållanden.
Ett kraftigt jordskalv inträffade i länet.

Nej det var ingen jordskredsseger som kändes i marken strax efter klockan 15 på måndagen. Det som inträffade var ett för Sverige kraftigt skalv cirka 40 kilometer från Sveg och 70 kilometer norr om Mora, skriver institutionen för geovetenskaper geofysik vid Uppsala universitet.

– Det var ganska kraftigt, säkert kring fyra på skalan, säger han. Skalv som detta brukar inträffa ungefär vart tionde år. Vi har inte ännu hunnit samla ihop data om skalvet, säger seismologen Reynir Bödvarsson, Uppsala universitet till Dalarnas Tidningar.

Britt-Louise Haraldsson bor i Rätansbyn. Hon satt på en stol i vardagsrummet tillsammans med sitt barnbarn när skalvet kom.

– Hela huset skakade. Men de håller på att gräva för bredband här utanför så jag trodde först att det var en grävare som åkte förbi, säger hon.

Britt-Louise tog med sig barnbarnet ut för att kolla och kunde då konstatera att även grannarna hade känt av skalvet.

– Vi visste inte alls vad det var men så såg jag på internet sen att det hade varit ett skalv. Jag hann aldrig bli rädd för det som hände, jag visste ju inte vad det var, säger hon.

På Uppsala universitet försöker de ta reda på och fastställa epicentrum. Preliminär magnitud är cirka 4 på richterskalan, skriver universitetet på sin hemsida. Även i Sveg kändes skakningarna.