Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skador för hundratals miljoner

Skadorna efter skogsbranden i Västmanland kan kosta försäkringsbolagen hundratals miljoner kronor.
Samtidigt finns det fortfarande frågetecken kring hur branden uppstod.

Annons

När branden utbröt var brandrisken klassad som "extremt stor" och statliga Sveaskog hade stoppat sin verksamhet i området.

– Vi tog beslut om att helt upphöra med markberedningen, vi gick ut och satte stopp, säger Linda Andersson, informationschef på Sveaskog.

Fortsatte arbetet

Men skogsägaren Stora Enso, som hade anlitat den entreprenör som tros ha orsakat branden, gjorde inte samma bedömning.

– Entreprenören har ansvaret för att bedöma brandrisken på plats och vi har förtroende för våra entreprenörer, säger Ulrika Lilja, kommunikationschef på Stora Enso.

TT: Det låter som att ni försöker skjuta över ansvaret?

– Det är viktigt att komma ihåg att det inte är klarlagt vad som har hänt och att ingen är misstänkt för brott. Vi avvaktar utredningen.

Att det uppstår bränder i samband med markberedning är inte särskilt ovanligt, menar Niklas Fogdestam som är forskare på Skogsbrukets forskningsinstitut.

– Det finns stora risker när marken är väldigt torr och man kör maskiner med metall mot sten så att det uppstår gnistor. Men det går inte att dra en generell slutsats om att det är fel att markbereda i ett brandriskklassat område, säger han.

Polisen uppger för TT att man har hållit förhör med maskinföraren och dennes chef, men vill inte berätta vilka slutsatser man har kunnat dra hittills.

Hundratals miljoner

Hos Länsförsäkringar, där huvuddelen av de drabbade är kunder, rullar skadeanmälningarna nu in i en strid ström.

– Den bedömning vi gör i dagsläget är att vi kommer att betala ut någonstans mellan 200 och 250 miljoner kronor, säger skadechefen Mikael Hellberg.

Så mycket som 8 000 hektar skog kan vara förstörd och minst 25 byggnader har skadats, varav hälften bostäder.