Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skadegörelse släppte ut smittad fisk

Vid vad som misstänks vara skadegörelse har smittad fisk från en fiskodling kommit ut i Ströms Vattudal. Jordbruksverket har tidigare beordrat utslaktning av hela odlingen.

Nyligen upptäcktes att en av odlingskassarna på fiskodlingen i Äspnäs hade en reva i nätet. Den fisk som finns i kassen kan därför ha kommit ut i fritt vatten. Hur mycket fisk som kan ha smitit är oklart.

– En av våra kassar har blivit uppskuren i sidan, säger Sten-Åke Carlsson, som är vd för Vattudalens fisk. Det handlar inte om några stora mängder fisk som kommit ut. Det är första gången vi drabbats av sådan här skadegörelse, säger Sten-Åke Carlsson.

Tidigare under sommaren rapporterade LT om att smittad fisk upptäckts i flera fiskodlingar i Ströms vattudal. Fisken, av arten regnbåge, i odlingskassarna hade njursjukdomen BKD. Sjukdomen utgör ingen orsak till att fisken inte ska kunna ätas. Den är mest smittsam när fiskar går i stora täta bestånd som i odlingskassar. Jordbruksverket bedömde då att det inte var någon stor risk för smittspridning utanför odlingarna.

Direkt skadan upptäcktes lagades kassen och personal från fiskodlingen har lagt nät utanför odlingen för att försöka få tag på delar av det förrymda fiskbeståndet.

Jordbruksverket bedömer risken för smittspridning av BKD i vattendraget som förhöjd men ändå låg efter att fisk ur odlingen kommit ut.

– Risken ökar såklart när smittad fisk rör sig fritt i vattendraget, men samtidigt minskar risken för överföring av smitta när beståndet inte är lika tätt som i en odlingskasse, säger Veronica Andrén, som är smittskyddshandläggare inom vattenbruk på Jordbruksverket. Företaget gör sitt bästa för att få upp den fisk som smitit ut. Sen var tätheten av smittad fisk i kassarna ganska låg, säger Veronica Andrén.