Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Skadan är ovanligt stor"

De drabbade i Grytans asylboende kan få dras med vägglöss i tre månaders tid. Ingen flyttas in eller ut under tiden.

Migrationsverket har delat med sig av information om hur problemet med vägglöss i Grytans asylboende ska hanteras. De skriver att Anticimex konstaterade att problemet var stort i slutet av juli sedan de första klagomålen veckan dessförinnan.

Mikael Lundgren på Anticimex är gruppchef för avdelningen skadedjur i Östersund och Sundsvall.

– Det är ovanligt mycket och skadan är stor i det här fallet, säger Mikael Lundgren.

De ska sanera fastigheterna i Grytan måndagen den 18 augusti och nästkommande dag. Mikael berättar att om hyresgästen sköter sin del av arbetet kan det därefter ta upp till nio veckor innan man är helt säker på att vägglössen är borta.

Problemet i Grytan hanteras delvis genom att ingen flyttas in eller ut i fastigheterna. Om de som bor där vill flytta får de på egen hand hitta nytt boende. För Nader Harsa (se tillhörande artikel till höger) har kliandet och betten funnits där i fyra veckor. Om allt går som det ska kan hans tid med vägglöss alltså bli tre månader lång. Från dag ett till och med att Anticimex konstaterar att allt ser bra ut.

Ulrika Nyberg är biträdande enhetschef på Migrationsverket i Östersund.

– Vi kommer att ha en dialog med Anticimex och ta deras råd om när vi ska börja med in- och utflyttning, säger Ulrika Nyberg.

– Det här är första gången vi har så stora problem med vägglöss i våra boenden i Jämtland.

Hur ska ni förebygga att det händer igen?

– Vi måste skaffa oss mer kunskap i saken, säger Ulrika Nyberg.