Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skadade Sören fick ligga i sin avföring på äldreboende

Under fredagen ramlade 70-årige Sören och fick en fraktur i bäckenbenet och blev liggande på golvet i sin lägenhet på Hagalids äldreboende. Hur många timmar vet ingen.
Först under lördagen fick han åka akut till sjukhuset för vård. När han kom tillbaka till Hagalid fick han ligga upp till en timme i sin egen avföring, skriver Sundsvalls Tidning.

Dottern Malin Fredriksson som befann sig i Stockholm när allt hände är mycket upprörd och besviken på hur man tagit hand om hennes pappa. Hennes dotter Jennifer Saari var den som fick rycka ut och hjälpa sin morfar. Även hon är kritisk till hur allt gått till.

Sören drabbades av en stroke för tio år sedan och har numera svårt att prata och stödja sig på ena benet. Han är beviljad fem timmars assistenthjälp per dag. Assistenten slutade klockan 14 under fredagen. Sex timmar senare upptäckte personalen på Hagalid att Sören ramlat.

På lördag kördes han med taxi till sjukhuset. Där konstaterades att det handlade om en fraktur på bäckenbenet. Sören skrevs ut med smärtstillande.

– Vår bårtransport skulle komma 16:15, och sjukhuset skulle kontakta boendet så de visste när vi kom fram, säger Jennifer Saara. Transporten kom 17 och när vi kom hem så fanns ingen personal som mötte upp. Vi letade igenom halva byggnaden men hittade ingen. Jag satte igång ett larm på toaletten. Men ingen kom. Taxichauffören fick till slut tag på personal som kom 10-15 minuter senare.

– Personal visade en hiss som chauffören och morfar kunde ta. Men hissen var full med saker som gjorde att vi inte kom in. Den fick vi tömma.

Barnbarnet och taxichauffören tog Sören till hans rum och lade honom i sängen.

– Jag fick information om att en sköterska skulle komma inom två minuter för att ge honom smärtstillande medicin. Efter en timma hade ingen kommit och jag ringde. Fick till svar att hon var på gång. Samtidigt märkte jag hur morfar fick mer och mer ont. Ringde igen och fick till svar att jag skulle sluta larma.

Till slut kom sköterskan och gav Sören smärtstillande. Han hade dock innan skvätt ner sig något.

– Personalen lovade komma inom kort efter att man uträttat ett annat ärende. Men det dröjde. Morfar har ingen blöja och gjorde nu på sig. Han tog en pappersnäsduk och började torka sig själv och sedan i ansiktet. Jag larmade personalen för att få hjälp.

– Jag fick till svar att man inte hade tid utan skulle komma lite senare. Jag sade att det är inte är okej, och bad dem komma omgående. Fick till svar att sluta larma. Morfar hade vid det här laget lyckats få avföring överallt och jag hade inget annat val än att börja tvätta honom, förutom just "där nere".

– Ringer återigen och säger att han har skitit på sig överallt och får då till svar "hela huset har bajsat på sig".

Birgitta Andersson är ställföreträdande boendechef på Hagalid. Hon uppger att hon varit i kontakt med personalen men säger sig inte kunna kommentera något.

– Jag får inte uttala mig i enskilda fall.

Kan du säga om personalens historia överensstämmer med anhörigas?

– Jag får inte uttala mig.

Kan det bli aktuellt med en Lex Sarah anmälan?

– Kan jag inte heller uttala mig om.

Hon ser gärna att anhöriga tar kontakt så att man tillsammans kan sätta sig ner och prata om det som hänt.

– Jag kommer att göra en anmälan till socialstyrelsen, säger Malin Fredriksson.

Artikeln kommer från st.nu