Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ska vaccinvägrarna få behålla barnbidraget?

Annons

Jag läste om Rhett Krawitt häromdagen, en leukemisjuk sexåring från Kalifornien. Rhetts pappa Carl vädjade till rektorn på pojkens skola att stänga av elever som inte blivit vaccinerade mot mässlingen.

Jag tror mig veta hur pappan mår. Jag har haft en leukemisjuk son. Jag kan fortfarande minnas känslan av akut fara när någon hostade i hans närhet. Så skört var allting.

Läs den här krönikan med den informationen i bakhuvudet: den är en partsinlaga.

Rhett är för sjuk för att vaccineras. Det bästa skydd han kan få är att gå i en skolklass där alla är vaccinerade. ”Flockens” immunitet skyddar. Men i Rhetts hemstat odlar en växande grupp föräldrar myten om att mässlingvaccin kan orsaka autism. Därför är flera av klasskamraterna oskyddade. Det ironiska är att vaccinationsskeptikernas barn själva inte löper så stor risk, om de är friska i övrigt. Däremot är risken stor att de smittar Rhett eftersom hans immunförsvar är som en insparkad dörr.

Anti-vaccinationsrörelsen hämtar näring i konspirationsteorier, myter och religiös tro. På internet går det att ”belägga” exakt vad som helst numera. Våra informationsbubblor förstärker effekten. Vi läser dem vi är överens med och slänger ut oliktänkande med en knapptryckning på Facebook.

Självklart står det var och en fritt att fatta egna medicinska beslut, även om de grundar sig på en trollformel ur Harry Potter. Så länge besluten bara drabbar den enskilde vill säga. Om de drabbar utomstående är det en annan sak.

Fallet Rhett väcker frågan om var gränsen för individens frihet går. Vilken rätt har klasskamraternas föräldrar att äventyra hans hälsa genom att inte vaccinera sina barn?

Nationalekonomen Johanna Möllerström ifrågasätter om vaccinationer bör vara frivilliga. Hon jämför med fabriksägaren som struntar i att skorstenarna spyr ut rök eftersom sotet hamnar hos någon annan. Det var den problematiken som födde idén med utsläppsrätter. Fabriksägaren kan köpa sig rätten att släppa ut föroreningar, men förhoppningsvis avskräcker kostnaden en aning. Att systemet har brister vet vi. Men tanken är fin. Australiens premiärminister Tony Abbott har nyligen lagt ett förslag i samma anda. Han vill dra in barnbidraget från föräldrar som vägrar vaccinera sina barn. Hårt? Kanske. Men värt det om det kan rädda hundratals liv.

46 delstater i USA accepterar religiösa eller "personliga" skäl för att inte vaccinera barn. Därför sprids mässlingen snabbt just nu. Alltfler röster höjs för vaccinationstvång. Hittills har Obama sagt nej, men opinionen växer.

I Sverige är vaccination frivilligt. Eftersom nästan alla vaccinerar sig har det hittills inte varit något problem. Men anti-vaccinationsrörelsens budskap sprids som ett virus på internet. Om den når tillräckligt många kommer mässlingen börja sprida sig lika snabbt. Via luften. Då om inte förr tvingas vi ta ställning till om en liten minoritets valfrihet är viktigare än majoritetens liv och hälsa.

Forskningsrapporten som sades påvisa ett samband mellan mässlingvaccin och autism visade sig vara falsk, för övrigt. Huvudförfattaren förlorade sin läkarlegitimation.

Tyvärr hjälper inte det Rhett Krawitt, 6 år, från Corte Madera, USA, det allra minsta.

Läs mer:

Vaccinvägrare är historielösa

Sluta experimentera med barnens tänder