Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ska tv:s Draknästet tända på ljusen från Jämtland?

På onsdag kväll kommer det att presenteras en helt ny julgransbelysning i tv-programmet Draknästet. Idén kommer från Krokom och nu gäller det att investerarna i programmet tänder på ljusen.

I morgon kväll är det dags för andra avsnittet av det populära tv-programmet Draknästet. I serien får innovatörer och uppfinnare sina idéer prövade av en panel som består av investerare.

Är det någon av uppfinningarna som faller paneldeltagarna i smaken så kan de bekosta produktutvecklingen och marknadsföringen av idéerna, mot att de får en viss procent av marknaden eller företaget.

Sten Lindqvist från Krokom är med redan i första programmet med sin något annorlunda uppfinning som består av fluorescerande julgransljus som lyser med hjälp av en UV-lampa.

– Det här är egentligen en gammal idé som jag gått och funderat på i många år, men det är först nu som jag kommit till skott och börjat jobba för att få ut min produkt på marknaden.

Sten säger att han och många andra som har en julgran ute vid advent har upplevt att belysningen inte fungerar när det är dags att sätta i kontakten.

– Är det inte sladden som gått sönder så är det några lampor som inte fungerar och det har retat mig under alla år jag krånglat med granen. Det var då jag kom på det här med fluorescerande ljus. Så nu sätter jag mina julgransljus i granen med olika färger men utan sladdar och ovanför så riktar jag in min UV-lampa. På kvällen så reflekteras ljusen av UV-lampan och de lyser lika starkt som vanlig belysning.

Sten Lindqvist säger att hans idé har hur många möjligheter som helst.

– Det går att göra glittret fluorescerande och andra julprydnader som hänger i granen. Det går till och med måla grenarna eller varför inte hela granen i fluorescerande färg och belysa den med lampan. Jag ser inga begränsningar, säger han.

Sten har räknat ut att det i Sverige och Norge lyser cirka fem miljoner utegranar varje år.

– Kunde jag få en procent av den marknaden, så skulle jag känna mig nöjd. Tänk också på energibesparingen att bara ha en lampa som lyser i stället för de hundratals som ibland sitter i vissa granar.

Programmet Draknästet, som produceras av LT-könikören David Bexelius, spelades in i november och Sten har fått skriva under ett kontrakt där han lovar att inte avslöja något om programmets innehåll.

– Men så mycket kan jag väl säga att min begärda del var 1,8 miljoner kronor mot 40 procent av bolaget. Hur det gick får tittarna reda på under onsdagskvällen.

Sten berättar att det var något nervöst när han presenterade sin idé för drakpanelen.

– Det var svårt att få rätt ljus i studion för min belysning. Men så småningom blev både jag och studiofolket nöjda.

Nu är det inte uppfinningar som Sten Lindqvist är mest känd för. Han är också författare och har bland annat skrivit böckerna om morden i Arvesund och i den andra av de böckerna har han beskrivit sin uppfinning.

– Jag hänvisade till boken i den ansökan som jag gjorde till programmet. I ansökan fanns 30 frågor och jag skrev samma svar på alla frågorna, att på vissa sidor i boken står allt om julgransljusen. Tydligen så nöjde sig tv-folket med det eftersom jag kom med i programmet.

Om det blir tillverkning av den här produkten, kommer då företaget att ligga i Krokomstrakten?

– Det tror jag inte. Det är i så fall utlandet som gäller, mest troligt Vietnam, säger Sten.