Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ska Stockholm växa till varje pris?

Jag har bott och trivts i Stockholm i 16 år, såväl på Kungsholmen som i Rinkeby. Så ingen ska tro att jag inte gillar huvudstaden.

Annons

I dag dominerar emellertid ett ensidigt Stockholmsperspektiv som är skadligt inte bara för landet utan också för huvudstaden.

För en tid sedan utropade Handelskammaren i huvudstaden Stockholm till Europas tillväxtcentrum. Organisationen applåderar att befolkningen i Stockholms län ökar med 104 personer per dag och hävdar att hela Sverige behöver en storstadspolitik. Att Stockholm ska växa så mycket som möjligt verkar vara det överordnade målet, även om det sker på övriga landets bekostnad.

De rikstäckande medierna kommenterar samtidigt vad som händer och sker utifrån ett ensidigt huvudstadsperspektiv. Åtminstone public service borde ta större ansvar för att spegla hela landet. Varför inte lokalisera en riksredaktion utanför Stockholmsområdet, exempelvis till Östersund, mitt i Sverige?

Partierna präglas även de i varierande grad av storstadstänkande. Jag förväntar mig inte minst att mitt eget parti höjer sin traditionellt starka regionala profil. Men det blir absurt när Socialdemokraterna våldsamt attackerar Centerpartiet för att ha övergett landsbygden samtidigt som man utnämner sig själva till det nya storstadspartiet. Vad som ofta glöms bort är att landsbygden, inte minst skogslänen, förser storstadsområdena med energi, råvaror och arbetskraft utan att få särskilt mycket tillbaka. Sverige behöver en balanserad utveckling, där såväl Stockholm som Jämtland kan utvecklas. Det gynnar alla, även stockholmarna.

Inspiration finns hos grannarna i väster. I Norge arbetar man konstruktivt över partigränserna för att ge alla delar av landet likvärdiga förutsättningar. Vattenkraftskommunerna får en rättmätig del av de stora värden som det strömmande vattnet generar och arbetsgivaravgifterna är geografiskt differentierade. Ett bageri på fjället i Lierne kan på så sätt framgångsrikt konkurrera med bagerier i Oslo.

Centerpartiet har sedan länge tagit ställning för återföring av vattenkraftsmedel och geografiskt differentierade arbetsgivaravgifter, men hittills inte lyckats få majoritet för dessa krav. Nu krävs krafttag för regional rättvisa.

I en tid då storstadsområdena är på väg att få majoritet i Sveriges riksdag är det viktigare än någonsin att Jämtland och övriga skogslän representeras av starka röster. Sverige behöver en genomtänkt politik för hela landet. Med väljarnas stöd är jag beredd att åter utmana det ensidiga Stockholmsperspektivet från en riksdagsposition.

Håkan Larsson (C), Rödön

Riksdagskandidat

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel