Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ska LT tvingas bryta med Storsjöyran?

Dalarnas Tidningar avbryter samarbetet med Peace & Love eftersom festivalen bokat den kontroversiella hiphop-gruppen Kartellen.

Det är efter några dagars debatt på insändarsidorna samt en kritisk ledartext i tidningen som Dalarnas Tidningar nu väljer att avbryta samarbetet med Peace & Love. Anledningen är att Kartellens frontman Sebbe Staxx dömdes 2012 för att ha hotat Sverigedemokraternas partiledare, Jimmie Åkesson, på Twitter. Gruppens grundare Leo "Kinesen" Gonzalez avtjänar ett livstidsstraff för medhjälp till mord.

"Vi drar oss ur med hänvisning till vår sponsringspolicy. Vi lutar oss mot våra värderingar som baseras på demokrati och människors lika rättigheter, och då är det svårt att stötta en verksamhet som bokar band där medlemmarna är dömda för bland annat mordhot på Jimmie Åkesson", säger Peter Holmbom, privatmarknadsansvarig Dalarna till DT.

Samarbetet bestod i att festivalen fick marknadsföring i tidningen och att tidningen i gengäld fick utrymme på festivalen. LT och ÖP ingår precis som DT i tidningskoncernen Mittmedia. De har ett liknande avtal med Storsjöyran som också har bokat Kartellen till årets festival.

– Sponsringspolicyn är så ny att vi inte har hunnit utvärdera den. I nuläget kan jag inte svara på vad det här kommer att innebära för oss och Yran ännu, men jag hoppas på en bra lösning, säger Elin Lemnert, privatmarknadsansvarig Mittmedia Östersund.

Nyligen drog sig Svenska kyrkan i Kungälv utanför Göteborg ur ett ungdomsarrangemang där Kartellen medverkade. Kyrkan har varit sponsor till arrangemanget i flera år men ville inte kopplas ihop med våld och hat. I början av maj sände "Uppdrag granskning" i SVT en granskning av det vänsterextrema våldet i Sverige. Där frågas bland andra Sebbe Staxx ut om sin koppling till gruppen Revolutionära Fronten.

Under torsdagskvällen meddelade Peace & Love att de avbokar Kartellen på grund av bandets politiska ställningstaganden.

Läs mer om debatten kring Storsjöyran och årets politiska akter:

http://www.ltz.se/jamtland/ostersund/anklagas-for-att-uppmana-till-bojkott-av-storsjoyran

http://www.ltz.se/noje/musik/kartellen-behandlas-som-alla-andra-band

http://www.ltz.se/noje/musik/anti-rasism-feminism-och-vansterpolitik-pa-arets-yra